Ministar Mali: Rebalans neće uvećati javni dug preko 60 odsto BDP-a

21.04.2021

11:50

0

Autor: G.M.Š.

Izvor: Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali u Skupštini obrazlaže rebalans budžeta

Siniša Mali u Skupštini, Foto Tanjug/Tanja Valič

Srpski ministar finansija Siniša Mali danas u Skupštini Srbije obrazlaže predloženi rebalans ovogodišnjeg budžeta kojim se državni proračun uvećava za dve milijarde evra.

Ministar Mali kaže da će rebalans omogućiti da se uspešno nastavi borba protiv pandemije korona virusa, poveća životni standard građana i pospeši privredni rast. Minisar tvrdi da novim zaduživanjem, kojim će se delomično pokriti uvećani budžet, neće javni dug uvećati toliko da pređe 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je pravilo Mastrihtskog ugovora EU.

Inflacija neznatno veća

Ministarstvo finansija je procenila da će inflacija, usled poskupljenja struje i očekivanog rasta cena naftnih derivata, ove godine iznositi 2,4 odsto, što je za 0,4 procentna poena više nego što je ranije bilo prognozirano.

Predlog rebalansa budžeta predviđa da ukupni prihodi državne kase budu 1.356 milijardi dinara, odnosno za 20 milijardi dinara više nego što je bilo planirano originalnim budžetom.

Rashodi budžeta su povećani za 254 milijardi dinara, na 1.768 milijardi, pa će će deficit iznositi 382 milijarde dinara, odnosno 6,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Deficit je tako više nego dupliran jer aktuelni je planiran na tri odsto.

On je na sednici Skupštine Srbije na kojoj se po hitnom postupku raspravlja o predloženom rebalansu budžeta rekao da su predviđena rekordno visoka izdvajanja za kapitalne investicije i ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu.

– Rebalans budžeta za 2021. godinu uključuje treći paket pomoći privredi i građanima u iznosu od 257 milijardi dinara. Zajedno sa prošlogodišnja dva paketa pomoći u iznosu od 704 milijarde dinara ukupno će privredi i građanima biti obezbeđena podrška od osam milijardi evra, odnosno 17,2 odsto BDP-a – istakao je Mali.

Dodao je da će za kapitalne investicije biti izdvojeno 7,2 odsto BDP-a, ili 430 milijardi dinara, što će obezbediti da privredni rast ove godine bude šest odsto, kao što je planirano originalnim budžetom.

Kako je objasnio, u budžetu ima novca za izgradnju četiri nova autoputa, tako da će do kraja godine osam autoputeva biti u izgradnji.

– Za ekologiju je povećan budžet za 50 odsto, a 3,4 milijarde evra su planirane investicije u narednim godinama u kanalizacionu mrežu i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u lokalnim samouprava – rekao je Mali.

Pročitajte još:

Novac u budžetu je obezbeđen, kako je naveo i za nabavku vakcina protiv korona virusa i lekova u slučaju najgoreg scenarija, kao i za izgradnju fabrike vakcina.

– Za poljoprivredu su povećani budžetski rashodi za 5,5 milijardi dinara, tako da se približavamo cilju da ukupna izdvajanja za tu privrednu granu budu pet odsto budžeta – rekao je Mali i dodao će za dodatne vaučere biti izdvojeno 100 milijardi dinara, a za filmsku industriju još 300 milijardi dinara.

Pad BDP-a i deficit manji od plana

Mali je rekao da su na osnovu svih tih rezultata očekivanja da će u prvom kvartalu Srbija imati pad BDP-a oko 0,5 odsto, a bio je planiran minus 1,3 odsto.

U prvom kvartalu ove godine država je planirala deficit u budžetu od 80,9 milijardi dinara, a iznosio je samo 23,5 milijardi dinara, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je istakao da je Srbija u prvom kvartalu imala bolju naplatu prihoda za oko 50 milijardi dinara.

– Uprkos pandemiji, ogromnoj ekonomskoj krizi u celom svetu, a posebno u Evropi, uprkos tome što masovna vakcinacija nije završena i ne radi se toliko brzo, naša zemlja je ostvarila ne samo pristojne, već i izuzetne rezultate – rekao je Mali.

Ističe i da su povoljna kretanja u realnom sektoru i da je industrijska proizvodnja u prva dva meseca ostvarila stabilan međugodišnji rast od 2,6 odsto.

Ukazao je i da je proizvodnja u prerađivačkoj industriji na istorijskom maksimumu.

– To je posledica otvaranja velikog broja fabrika u prethodnom periodu. To rezultat koji nam gura BDP napred i ovakav rezultat kada je deficit u pitanju – naveo je Mali.

U prva dva mesec, takođe, ostvaren je i rast prometa u trgovini na malo, kao i spoljno-trgovinska razmena.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

 

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti