Berze u previranju: Akcije padaju, dolar jača

18.06.2021

10:29

0

Autor: G.M.Š.

Izvor: Tanjug

Cene akcija na svetskim tržištima su potonule danas još dublje, povećavši nedeljne gubitke, a dolar nastavlja uzlet

Profimedia

Zbog poruke Federalnih rezervi o mogućem povećanju kamata već 2023. godine, prinosi na američke dužničke hartije su nastavili uspon a dolar se kreće blizu dvomesečnog maksimuma.

Mada saopštenje FED-a ne ukazuje na okončanje podrške privredi putem mera kao što je kupovina obveznica, signali o ranijem povećanju kamata nego što se očekivalo upućuju na to da je centralna banka zabrinuta zbog naglog skoka inflacije dok se ekonomija SAD oporavlja od pandemije kovid-19, ocenjuje Rojters.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI (bez japanskih), povukao se nakon blagog oporavka zabeleženog na početku današnjeg trgovanja, spustivši se za 0,22 posto i nastavljajući da tone petu sesiju uzastopno.

Zlato se malo oporavilo

Cene zlata, koje su pale nakon saopštenja sa sednice FED-a, oporavile su se ali nedovoljno, tako da je ovo njihova najgora nedelja od marta 2020. Spot cena zlata, prema poslednjim raspoloživim podacima, porasla je za 0,57 posto na 1.783,45 dolara za uncu.

Najlikvidnije kineske akcije pale su za 0,36 odsto, a tajvanske za 0,22 procenta, dok je indeks hongkonške berze Hang Seng porastao za 0,49 posto, a seulski Kospi za 0,13 procenata. Japanski Nikei je stagnirao.

Udar nezaposlenih ali ekonomija gura

Najnoviji podaci, objavljeni sinoć, o rastućoj fabričkoj aktivnosti u SAD, uprkos neočekivanom povećanju nedeljnog broja zahteva nezaposlenih za dobijanje državne naknade, ukazuju na dalji oporavak najveće svetske ekonomije.

Podgrejane nade tržišnih aktera u snažan rast SAD-a pogurale su naviše tehnološke akcije u četvrtak, podigavši vrednost indeksa Nasdak Kompozit za 0,87 procenata. Međutim, zabrinutost zbog inflacije i povećanja kamata odrazila se na cene akcija u drugim sektorima, pa je indeks S&P 500 skliznuo za 0,04 odsto, a industrijski Dau Džons za 0,62 posto.

Japance iznenadila inflacija

Bazna inflacija u Japanu, iz koje su izuzete „nestabilne“ cene sveže hrane, u maju je porasla za 0,1 posto u odnosu na godinu dana ranije, pokazuju današnji vladini podaci, koji se poklapaju sa medijan prognozom tržišnih analitičara. Ovo je prvi porast osnovnih potrošačkih cena u trećoj najjačoj ekonomiji sveta od marta 2020. godine, i u velikoj meri je odraz skoka cena električne energije i benzina nakon prošlogodišnjeg pada izazvanog pandemijom, izjavio je jedan vladin zvaničnik, prenosi CNBC.

Povećana inflatorna očekivanja nastavila su da utiču na rast prinosa na dugoročni američki dug, pri čemu se prinos na referentnu 10-godišnju obveznicu popeo na 1,5141 posto sa prethodnog nivoa od blizu 1,511 procenata.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi glavnih rivala, ojačao je za 0,09 odsto na 91,958 poena, što je blizu njegovog najvišeg nivoa u više od dva meseca od 92,010 bodova. Dolar je oslabio prema japanskoj valuti na 110,19 jena, dok se evro povukao u odnosu na dolaru za 0,08 procenata na 1,1900 dolara.

Cene nafte su posustale pod pritiskom snažnog dolara i zabrinutosti vezanih za potražnju i obnovu iranskih isporuka.

Pročitajte još:

Globalna cenovna referentna nafta Brent pala je za 0,99 odsto na 72,36 dolara za barel nakon što je u sredu dostigla najvišu cenu od aprila 2019.

Američka WTI nafta, koja je u sredu zabeležila najviši nivo od oktobra 2018, pojeftinila je za 0,86 procenata na 70,43 dolara, izveštava britanska agencija.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

 

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti