Mali: Sigurnije tržište kapitala, dodatni izvori finansiranja za privredu

22.12.2021

11:01

0

Ministar finansija predstavio je danas poslanicima u Skupštini predlog Zakona o tržištu kapitala

Mali: Sigurnije tržište kapitala, dodatni izvori finansiranja za privredu
Siniša Mali - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Zakon o tržištu kapitala, kao potpuno nov sistemski zakon, trebalo bi da doprinese stvaranju transparentnijeg i sigurnijeg tržista kapitala u Srbiji, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali predstavljajući poslanicima u Skupštini predlog ovog zakona.

- Mi imamo visoke stope rasta i cilj nam je da nam privreda raste što brže, a to znači i veće plate i penzije, veći standard i više novca za ulaganje u kapitalne investicije. To je najsigurniji i jedini mogući održivi način rasta naše ekonomije. Ovaj zakon je važan jer obezbeđuje kompanijama i državi jako tržište kapitala sa jakim institucijama koje garantuju sigurnost ulaganja, a s druge strane i više instrumenata finansiranja rasta i razvoja, da ne zavise samo od bankarskih kredita, kao što je i u drugim razvijenim zemljama - pojasnio je Mali.

Kao važne je naveo četiri činjenice od kojih je prva to što on podrazumeva jačanje institucija koje regulišu tržište kapitala, što se pre svega odnosi na Komisiju za hartije od vrednosti i Centralni registar hartija od vrednosti.

- Drugo je to što se njime stvaraju uslovi da se povežemo sa Juroklirom, koji je najveći sistem na osnovu koga se trguje akcijama ili hartijama od vrednosti, a treće što se omogućava veći i širi dijapazon instrumenata koji će biti na raspolaganju privredi u smislu obezbeđivanja dodatnih izvora finansiranja - naveo je ministar.

Istakao je da je predloženi zakon usklađen sa međunarodnim standardima što investitori zahtevaju da bi ulagali u našu zemlju, a takođe i da je usklađen sa normativima Evropske unije, što je prema rečima ministra Malog, jedan od reformskih ciljeva koje imamo sa MMF-om da bi dodatno podstakli rast naše ekonomije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike