Stiže još para: Koliko novca od besplatnih akcija čeka građane na računima?

17.11.2020

18:51 >> 21:32

0

Uz najnovije iznose po osnovu dividendi, građani mogu računati na solidnu sumu u Pošti

Stiže još para: Koliko novca od besplatnih akcija čeka građane na računima?
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Građani Srbije koji do sada nisu prodali akcije, ni podizali novac ili dividende, mogu da računaju na ukupno oko 10.250 dinara na svojim računima u Pošti Srbije. U tu sumu uračunat je i novac koji će do kraja ovog meseca biti uplaćen na račune građana, i to po osnovu dividendi na akcije Telekoma Srbija i NIS-a.

Inače, prve besplatne akcije, i to od kompanije NIS, građani Srbije dobili su 2010. godine, kada je na račune 4,8 miliona građana leglo po pet akcija ove naftne kompanije.

Već sledeće godine, 2011. građani su dobili i po jednu akciju Aerodroma Beograd, a sledovalo im je i po 1.700 dinara od Privatizacionog registra, na ime sedam akcija Akcijskog fonda koji je prodavao manje državne i društvene firme.

Akcije Telekoma Srbija podeljene su građanima još 2012. godine, kada je svako dobio po 31 akciju.

Malo, po malo…

Kada se sračuna današnja vrednost svih ovih akcija na Beogradskoj berzi, dobija se iznos od oko 5.465 dinara. Naime, jedna akcija NIS-a na Beogradskoj berzi trenutno vredi 569 dinara, što je gotovo za petinu manje nego pre godinu dana, ali svakako više nego u martu ove godine, kada je pala ispod 500 dinara.

Što se tiče Aerodroma Beograd, jedna njegova akcija danas na Beogradskoj berzi vredi 920 dinara. U međuvremenu je iznos padao i na manje od 800 dinara.

Akcije Telekoma Srbija podeljene su 2012. godine, kada su građanima dobili po 31 akciju. Ipak, akcije Telekoma građani ne mogu prodati jer nisu uvrštene na Beogradsku berzu, ali će na njih građani i ove godine dobiti dividendu.

Akcije Telekoma građani ne mogu prodati jer nisu uvrštene na berzu; Profimedia

Kada smo kod dividendi, na ime njih je do sada građanima koji su zadržali akcije u vlasništvu, uplaćeno ukupno oko 4.600 dinara.

Pročitajte još: Ipak neće svi zaposleni u javnom sektoru dobiti povišicu od januara

Kada se svemu tome dodaju i najnoviji iznosi dividendi, po osnovu NIS-a i Telekoma, a koji se očekuju do kraja novembra, građanima će na raspolaganju biti ukupno nešto više od 10.000 dinara.

Naime, nedavno je najavljeno da se od NIS-a očekuje dividenda od 23 dinara za svaku deonicu, odnosno 115 dinara za pet akcija, koliko je dobio svaki građanin. Takođe, najavljeno je i da će građani dobiti po 68 dinara od besplatnih akcija Telekoma, a na ime dividende.

Kako do novca

Inače, novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Potrebno je lično prisustvo, lična karta i usmeni zahtev za podizanje novca po osnovu dividende.

Pročitajte još: Kako ćemo putovati: Uz državnu pomoć ostaće svaka deseta agencija?

U slučaju prodaje akcija, potrebno je da građani koji to žele izdaju u Pošti nalog za prodaju. Za razliku od podizanja novca po osnovu dividende, koji se odmah dobija, novcem od prodaje akcija moguće je raspolagati tek nakon prodaje akcija. Informacije o detaljnoj proceduri mogu se dobiti u Pošti.

Aktuelna vrednost akcija na berzi

Preduzeće         Vrednost akcije

Aerodrom           920 dinara
NIS                       569 dinara

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike