Estradna prevara: Pevači u Srbiji mesečno zarade i 100.000 evra, a na porez ne daju ni 100!

20.11.2021

19:40

8

Autor: 24sedam

Iako pojedini estradni umetnici imaju registrovane firme preko kojih posluju, oni iskazuju daleko manje prihode i dobitke, pa tako državi plaćaju minimalan porez

Estradna prevara: Pevači u Srbiji mesečno zarade i 100.000 evra, a na porez ne daju ni 100!
porez estrada kombo - Copyright ATAImages/Profimedia/Instagram

Javna je tajna, i to već godinama, da srpske estradne zvezde državi ne plaćaju porez na dobit ili za to izdvajaju simbolične sume, koje su sramno male u odnosu na zaradu koju imaju. Dok pojedine "zvezde“ mesečno od svojih nastupa zarade i više od 100.000 evra, na ime dobiti, one koju su zvanično prijavile, državi plate tek oko 1.000 evra, i to godišnje!

Zanimljivo je da pojedini pevači imaju uredno registrovane firme u Agenciji za privredne registre (APR), gde se mogu pronaći njihovi godišnji finansijski izveštaji i podaci o prihodima, rashodima i dobiti, u šta su se uverili i novinari portala 24sedam.

Prihodi milionski

Većina njih kao osnovnu delatnost preduzeća koje su registrovali navodi "izvođačku umetnost“. Među takvim estradnim izvođačima je i Aleksandra Mladenović, čija je firma u APR-u registrovana pod nazivom "A. M. Music“.

Aleksandra Mladenović, Instagram printscreen/
aleksandra_mladenovic_
 

U finansijskim izveštajima koji su dostavljeni, uredno su navedeni svi podaci o poslovanju. Tako je firma Aleksandre Mladenović u 2020. godini ostvarila prihod od 2.369.000 dinara, rashodi su iznosili 1.491.000 dinara, dok je neto dobitak bio 790.000 dinara (6.719 evra). S obzirom na to da u našoj zemlji porez na iskazani neto dobitak (porez na dobit) iznosi 15 odsto, u ovom slučaju to je 118.500 dinara, ili 1.008 evra.

Prema tome, ova pevačica je prošle godine na ime poreza državi izdvojila tek nešto malo više od 1.000 evra. I tu ništa ne bi bilo sporno da ova estradna umetnica, kako saznajemo, po samo jednom nastupu zaradi oko 5.000 evra. Naime, prema izvoru 24sedam, Aleksandra Mladenović je letos, samo u avgustu, imala čak 24 nastupa, pa kada se sve sabere, ona je samo tog meseca inkasirala basnoslovnih 120.000 evra. Ipak, nije joj pripao sav novac jer je u obavezi, kako kaže naš izvor, da 30 odsto zarade daje "Grand produkciji", što je u ovom slučaju 36.000 evra, pa je njoj ostalo "samo" 84.000 evra.

Dakle, kada bismo godišnji porez na dobitak (oko 1.000 evra) raspodelili na mesečni nivo, moglo bi se zaključiti da je ova pevačica državi platila 83 evra, što je samo 0,099 odsto od stvarne zarade tog meseca (84.000 evra).

Uobičajena cena rada nekoliko hiljada evra

Sličan scenario primenjuju i drugi pevači. Tako je, na primer, još jedna estradna umetnica, Milica Pavlović, uredno prijavila firmu u APR-u pod nazivom "Senorita music Beograd“ i kao pretežnu delatnost takođe navela "izvođačku umetnost". Za razliku od koleginice Aleksandre, ona je prošle godine imala daleko manju zaradu, 34.000 dinara, iako su joj prihodi bili veći.

Antonio Ahel/ATAImages
Milica Pavlović

Naime, u bilansu uspeha navodi se da je u 2020. njena firma imala poslovne prihode od 12.459.000 dinara, ali i isto tolike rashode – 12.459.000 dinara. S obzirom na to da je prikazana dobit 34.000 dinara (289 evra), i porez na dobit je, ugrubo računajući, minimalan – 43 evra. Kako se ni njena zarada po nastupu ne razlikuje mnogo, jer je suma od oko 5.000 evra uobičajena "cena za rad“ ovih pevačica, jasno je da ogroman novac koji estradni umetnici zarade ostaje neoporezovan.

Sankcije samo za "odabrane"

Inače, zanimljivo je i da pojedine pevačice imaju registrovane firme u Agenciji za privredne registre, ali za njih ne postoji nijedan finansijski izveštaj. Među njima je i Marija Šerifović, čija je firma registrovana u oktobru 2013. pod nazivom "MS Music“. Iako preduzeće ima status "aktivan“, nijedan finansijski izveštaj od 2018. godine nije podnet. Kako je moguće da, iako je firma aktivna (nije ugašena), nema nijednog izveštaja o poslovanju, nije poznato.

Kome se podnosi izveštaj

Dostavljanje finansijskih izveštaja i "odjavljivanje firmi" su dva potpuno odvojena i nezavisna postupka, navode poreski stručnjaci, koji se odvijaju pred različitim registrima i u skladu sa različitim propisima. Tako se finansijski izveštaji podnose Registru finansijskih izveštaja, a prijava pokretanja postupka likvidacije, tj. brisanja na osnovu okončanog postupka likvidacije, podnosi se nadležnom statusnom registru koji može da vodi Agencija ili drugi državni organ.

Podsetimo da su u Srbiji, kako ističu poreski stručnjaci, kompanije obavezne da do aprila tekuće godine dostave finansijske izveštaje za prethodnu godinu, a ukoliko to ne učine biće sankcionisane. Prema Zakonu o privrednim prestupima, obaveza APR-a je da podnese prijave za privredni prestup protiv svih pravnih lica koja nisu dostavila finansijske izveštaje, odnosno izjavu o neaktivnosti. APR inače samo podnosi prijavu, a na osnovu podataka iz prijave, nadležno javno tužilaštvo odlučuje o tome da li u radnjama prijavljenih firmi ima elemenata privrednog prestupa i, u zavisnosti od toga, ili podnosi optužni predlog sudu ili odbacuje prijavu.

Printscreen/YouTube/Marija Serifovic
Marija Šerifović

Poput Marije Šerifović, izveštaje o poslovanju "kriju“ i pevačice Dara Bubamara (Radojka Adžić) i Nikolija Jovanović. Firma Dare Bubamare prijavljena je u Novom Sadu pod imenom "Koksinel“, a osnovana je u aprilu 2018. godine. Od tada, kako smo se uverili u pretrazi privrednih društava na sajtu APR-a, ne postoji, odnosno nije predat, nijedan finansijski izveštaj.

Odakle pare za luksuz

Ni Nikolijina firma "Nikolija music“, osnovana januara 2019. godine sa sedištem na Voždovcu u Beogradu, nije podnela finansijske izveštaje ni za godinu kada je osnovana, ni za 2020. Oba preduzeća su i dalje aktivna i normalno posluju.

ATAImages/ Antonio Ahel
Dara Bubamara

Ostaje nejasno zašto su neke firme privilegovane pa nikome ne polažu račune o poslovanju, ali još je veći problem kako ogromni prihodi estradnih umetnika ostaju nevidljivi, pa čak i nakon početka primene Zakona o poreklu imovine ove godine. A barem je, prema tom zakonu, lako proveriti koliko neko zvanično zarađuje, šta poseduje od imovine i kako može sebi da priušti skupa kola, vile, luksuzna putovanja i preskupu odeću.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike