Istorijski dogovor: Guglu i Fejsbuku se uvodi globalni porez

05.06.2021

08:40 >> 14:09

0

Grupa najrazvijenijih zemalja sveta postigla je dogovora kojim se drastično preoblikuju pravila u međunarodnom oporezivanju

Istorijski dogovor: Guglu i Fejsbuku se uvodi globalni porez
Copyright Profimedia

Grupa G7 uspela je da se dogovori i “stvori istoriju” uvođenjem globalne minimalne stope poreza na dobit, kako bi se sprečila zloupotreba sistema.

Najmanja moguća stopa na dobit u svetu biće 15 odsto, i sada će kompaijama poput “Epla”, “Amazona”, “Gugla” ili “Fejsbuka”. biti teže da poisluju svuda a porez plaćaju, i to minimalan, samo ponegde.

Nisu Svi srećni: Irci se nadaju „dogovorima“

Paskal Donahju, ministar finansija Irske, zemlje koja je poreski raj za tehnološke gigante, poručio je da „svaki konačni dogovor o reformi globalnih pravila o porezu na dobit mora zadovoljiti potrebe i malih i velikih zemalja“.

Irska ima poresku stopu od 12,5 odsto a, recimo, kompanija Epl, koja ima jedno od sedišta u Irskoj, bila je predmet istrage američkog Senata. Evropska komisija je svojevremeno tražila da ta kompanija plati 13 milijardi evra zato što godinama nije plaćala porez po osnovu povlastica koje su joj omogućile irske vlasti.

Ministri finansija SAD, Britanije, Nemačke, Franuske,Kanade, Italije i Japana su postigli dogovor, proizilazi iz zajedničkog saopštenja objavljenog danas posle dvodnevnog sastanka u Londonu, a britanski ministar finansija Riši Sunak nazvao ga je “istorijskim”, prenosi Frans pres.

Neće više biti “kreativnog knjiženja”

– Posle više godina razgovora ministri finansija G7 postigli su istorijski dogovor da reformišu svetski poreski sistem i prilagode ga globalnoj digitalnoj eri – rekao je Sunak, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Američka ministarka finansija Dženet Jelen pozdravila je danas istorijski globalni dogovor o minimalnoj stopi poreza na dobit multinacionalnih kompanija od 15 odsto i poručila da će to biti podsticaj zemljama da se takmiče na pozitivnim osnovama, a slične ocene dali su i drugi zvaničnici zemalja grupe G7.

– Globalni minimalni porez treba da pomogne da svetska ekonomija napreduje, izjednačavanjem uslova za poslovanje i podsticanjem zemalja da se takmiče na pozitivnim osnovama, poput obrazovanja, istraživanja i infrastrukture”, navela je Jelen u saopštenju, prenosi Rojters.

I nemački ministar finansija, Olaf Šolc, potvrdio je da je sedam najvažnijih industrijskih država podržalo ovu odluku, i poručio da je to dobra vest za poresku pravdu i solidarnost, ali loša vest za poreske rajeve širom sveta.

– Kompanije više neće biti u stanju da izbegnu svoje poreske obaveze knjiženjem njihove dobiti u zemljama sa najnižim poreskih stopama.  Stabilni poreski prihodi su važni kako bi obezbedili da države mogu da izvršavaju svoje dužnosti, što će biti još potrebnije nakon pandemije kovid 19 – naglasio je Šolc.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer je povodom sporazuma rekao da je on tek polazna tačka i  da će se njegova zemlja u narednim mesecima boriti da ta minimalna stopa poreza na dobit bude što veća.

Pročitajte još:

Ovom merom bi mogle da se sliju više milijardi dolara do vlada da im pomognu da otplate dugove napravljene za vreme krize zbog pandemije korona virusa.

Posle sastanka G7 u Londonu, pregovori o globalnom poreskom sistemu nastaviće se i na samitu G20 u Veneciji sledećeg meseca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike