Vrtoglavi rast cena u evrozoni: Ceh plaćaju potrošači!

04.11.2021

22:09

0

Ovo je ujedno i najveći porast ikada zabeležen u bloku

Vrtoglavi rast cena u evrozoni:  Ceh plaćaju potrošači!
Copyright Pixaby

Proizvođačke cene u evrozoni skočile su u septembru više nego što se očekivalo, podstaknute vrtoglavim rastom troškova energije, zabeleživši najveći rekordni rast u novom znaku snažnih inflatornih pritisaka u bloku, pokazali su javni podaci, objavljeni danas.

Eurostat je procenio da su cene u fabrikama, u 19 zemalja koje dele evro, porasle 2,7 odsto na mesečnom nivou u septembru, uz skok od 16 odsto na godišnjem nivou. To je ujedno i najveći porast ikada zabeležen u bloku.

Skok je premašio očekivanja, pošto su ekonomisti anketirani od strane Rojtersa prognozirali mesečni rast od 2,2 odsto i rast od 15,2 odsto na godišnjem nivou. Cene su naglo porasle usred brzog ekonomskog oporavka, a nakon najakutnije faze pandemije kovida-19, zaoštravanja globalnih lanaca snabdevanja i skoka cena gasa.

Cene energije porasle su za 7,7 odsto na mesečnom nivou, uz rast od 40,7 odsto na godišnjem planu. Međutim, ukupne industrijske cene, bez energije, porasle su samo 0,6 odsto, usporavajući tako u odnosu na prethodne mesece.

Rast industrijskih cena odražava porast potrošačkih cena koje su u bloku porasle na godišnjem nivou od 3,4 odsto u septembru, prema podacima Eurostata, koji je procenio porast od 4,1 odsto u oktobru. Porast cena proizvođača obično se pretvara u više cene za potrošače, a Evropska centralna banka želi da nastavi rast na oko dva odsto.

Ministri finansija evrozone očekuju da će skok inflacije proći u narednim mesecima i da će inflacija usporiti 2022. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike