Bajden ruši barijere: Dženet Jelen ministarka i ponovo u FED-u?

24.11.2020

08:48

0

Očekuje se da će novoizabrani predsednik SAD nominovati Dženet Jelen, bivšu predsedavajuću saveta guvernera Federalnih rezervi, na mesto ministarke finansi

Bajden ruši barijere: Dženet Jelen ministarka i ponovo u FED-u?
Copyright TAnjug/AP Photo/Andrew Harnik

Bajden bi ovim imenovanjem za ministra srušio rodnu barijeru koja u SAD postoji već 231 godinu, ali bi i na mesto šefa Federalnih rezervi postavio ekonomistu i tržišnog, a ne finansijskog eksperta. Ovakvo imenovanje dolazi u trenutku privredne krize nezapamćene još od razdoblja Velike depresije, desetogodišnjeg ekonomskog sunovrata koji je devastirao Ameriku u periodu od 1929. do 1939. godine.

Novi šef trezora bi trebalo da se fokusira na progresivna rešenja za dva osnovna problema – sve veću ekonomsku nejednakosti i klimatske promene, izmeštajući u drugi plan prioritete Trampove administracije – smanjenje poreza i finansijske regulative, saznaje Rojters iz krugova demokrata povezanih sa Bajdenovom predsedničkom kampanjom.

Jelen (74) će Bajdenu staviti na raspolaganje svoje višedecenijsko iskustvo i ekonomsku ekspertizu, ali i ugled koji je izgradila u američkom Kongresu, u međunarodnim finansijskim i poslovnim krugovima.

Prva u tri fotelje

Jelen će biti prva američka zvaničnica koja će istovremeno rukovoditi Ministarstvom finansija (Trezorom), Federalnim rezervama i Odborom ekonomskih savetnika u Beloj kući.

Po svemu sudeći, uloga Jelen biće u velikoj meri i politička i ekonomska, iako se Federalne rezerve tradicionalno distanciraju od stranačke politike i interesa.

Pročitajte još:

Zašto se procene MMF i Svetske banke o rastu srpske privrede razlikuju od prognoze NBS, i ko je na kraju promenio stav?

Upozorenje Komisije: Pred Zapadnim Balkanom veliki posao u borbi za čist vazduh, ugalj najveći problem

Jelen je 2014. godine upisana u američku istoriju kada je postala prva žena na čelu Federalnih rezervi, međutim aktuelni predsednik Donald Tramp nije joj ukazao poverenje, pa je 2018. godine odlučio da je smeni sa tog položaja, a na njeno mesto postavi aktuelnog šefa Federalnih rezervi Džeroma Pauela.

I Bajdenov zvanični predstavnik, ali i Jelenova lično, odbili su da komentarišu informacije o njenom imenovanju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike