Srbiji od Nemačke 309 miliona evra za klimatsko delovanje

11.10.2021

13:19

0

Autor: N. A.

Deklaracija je veoma važna na evropskom putu, jedan od važnih koraka u samom procesu pregovora

Srbiji od Nemačke 309 miliona evra za klimatsko delovanje
Copyright Foto: Profimedia

Zajednička deklaracija o namerama u vezi sa strateškom saradnjom u oblasti klimatskog delovanja između Srbije i Nemačke, vredna 309 miliona evra, predstavlja važan imput i u reformskom procesu, a od čega će veliku koristi imati i građani, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.


Ona je danas u Vladi Srbije potpisala Deklaraciju sa državnim sekretarom u nemačkom Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj Marijom Flaksbart, a nakon potpisivanja, kojem su prisustovovali predsednica Vlade Ana Brnabić i ambasador Nemačke Tomas Šib, Joksimović je naglasila da Srbija i Nemačka na taj način još jednom potvrđuju spremnost da se zajednički pridruže globalnoj inicijativi za sprečavanje klimatskih promena i da zajednički na održiv i efikasan način rade na zelenoj, otpornoj i održivoj ekonomiji.

Prema rečima ministra, Deklaracija je veoma važna na evropskom putu, jedan od važnih koraka u samom procesu pregovora, a koji bi, kako je rekla trebalo uskoro da usledi u odnosu na izveštaj o napretku i brojne reforme vladavine prava koje je Srbija poslednjih nekoliko meseci intenzivilrala i pojačala.

- Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da otvorimo klaster četiri koji pokriva sve ove teme”, rekla je ministar i dodala da se tokom dana nastavljaju razgovori o oblastima gde će nas Nemačka posebno podžati, a to su one iz klastera 4 energetika, transport, zaštita životne sredine, transevropske mreže, klimatske promene i digitalizacija.

- Ovo je važan imput i u reformskom procesu pregovarckog procesa - rekla je Joksomović i naglasila da smatra da će pitanja zelene ekonomije i obnovoljvih izvora enegije biti važna pitanja u godinama koje dolaze.

Naglasila je da je iznos od 309 miliona koji je Srbija dobila, najveći u poslednjih destak godina od kada radi sa Nemačkom na temu razvojne saradnje.

Takođe, navela je da je će na osnovu Deklaracije Srbija napraviti institucionalni model i da će kroz snažnu radnu grupu, koja će se sastojati i od nemačke tehničke i ekpsertske pomoći, nastaviti da radi strateške dokumente o dekorbonizaciji, emisiji CO2, obnovljivim izvorima energije.

Podsetila je da je cilj da cela Evropa bude klimatski neutralan kontinet do 2050. godine i dodala da je Srbija spremna da punom snagom, vodeći se aktulenim trenutkom i potrebma građana, ide napred.

Prema rečima Joksimović, tu će od velikog značaja biti tehnička i finansijska pomoć Nemačke, sa kojom Srbija ima izvanrednu razvojnu saradnju.

- Naši timovi iz svih ministarstva sa članovima nemačke delegacije proći će sve važne projekte da vidimo gde nemačka ekspertska i finansijska pomoć i grantovi mogu najbolje da budu upotrebljeni a cilj je ne samo da unapredimo bilateralnu saradnju i da evropske integracije dobiju na dinamici već i da svaki gađanin oseti korist od tog procesa - rekla je Joksomović.

Podsetila je i da je Nemačka najveći bilateralni donator, jedan od najvećih investitora i najznačajnijih evropskih partnera na evropskom putu.

Flaksbart je naglasila da 309 miliona evra predstavljaju vrednost paketa za jednu godinu.

- Veoma smo zainteresovani da se ovaj region kreće mirnim putem razvoja i da bude blagostanje za svakog građanina", rekla je Flaksbart i naglasila da se Nemačka vrlo raduje što će konkretno, ne samo novcem već i ekspetskom poći, doprineti što uspešnijoj implementaciji svega zacrtanog.

Naglasila je da je optimisitčna da će pregovori biti uspešni i podsetila da su Srbija i Nemačka blisko povezane zemlje i da je Nemačka u različite projekte u Srbiji za 20 godina uložila dve milijarde evra.
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike