Valjevo više neće gušiti toplana: Od ove sezone grejanje na gas

04.09.2021

11:41

0

JKP Toplana Valjevo će u predstojećoj grejnoj sezoni umesto mazuta kao energent koristiti ekološki mnogo prihvatljiviji gas

Valjevo više neće gušiti toplana: Od ove sezone grejanje na gas
Copyright Printscreen youtube voja

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas radove u JKP “Toplana Valjevo”, koja će prelaskom na gas u narednoj grejnoj sezoni značajno popraviti kvalitet vazduha u tom gradu.

Vujović je istakla da je ovaj projekat, koji se realizuje uz podršku Ministarstva, za građane Valjeva veoma važan, jer će doprineti da se smanji aerozagađenje.

Pet miliona za zeleniji grad

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da je poslednji projekt u saradnji sa Ministarstvom, vredan 1,2 miliona dinara, bio čišćenje sedam divljih deponija na Divčibarima i u valjevskim selima i dodao da će se uložiti pet miliona dinara u ozelenjavanje grada.
– Četiri miliona dinara dobili smo od ministarstva, grad učestvuje sa milion dinara, a planirano je da duž reke Kolubare zasadimo oko 600 sadnica drveća. Dobili smo i deset miliona dinara od Mnistarstva za eko parkiće, Grad će učestvovati sa sredstvima iz budžeta sa oko pet miliona dinara, pa ćemo zapuštene lokacije pretvoriti u bezbedna igrališta za decu – najavio je Gojković.

– Svesni činjenice da se Valjevo, od kada se meri kvalitet vazduha, konstantno nalazilo u trećoj kategoriji gradova sa preterano zagađenim vazduhom. Odobrili smo značajna sredstva kako bismo popravili kvalitet života građana. U tom cilju, sufinansiramo rekonstrukciju velikog kotla u gradskoj toplani sa 80 miliona dinara – rekla je Vujović novinarima.

Ona je naglasila da očekuje da će radovi biti gotovi u ovoj godini.

– Tada će emisija PM čestica iz toplane biti eliminisana. Do kraja godine će biti završeni i radovi na toplovodu, a tada na ovaj sistem grejanja mogu da se priključe Zavod za javno zdravlje, Nacionalna služba za zapošljavanje, Istorijski arhiv, kasarna “Živojin Mišić” i drugi objekti u blizini – dodala je.

PM čestice predstavljaju mešavinu čvrstih čestica dima, čađi, kiseline i prašine, uz teške metale, i nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, industrije i saobraćaja.

Milion evra preko konkursa

Ministarstvo je Valjevu dodelilo sredstva putem javnog konkursa, a na isti način, dodeljena su sredstva za ozelenjavanje gradskih parkova, uklanjanje divljih deponija i zaštitu zemljišta.

Pročitajte još:

– Ukupna ulaganja u Valjevu kroz konkurse, računajući i učešće grada, u ovoj godini su premašila iznos od milion evra. Želim da čestitam i gradonačelniku Gojkoviću i njegovom timu na brzo pripremljenim projektima, kako bi ova sredstva stigla baš u Valjevo. Ujedno ih pozivam da nastave da se trude, a ministarstvo koje vodim će nastaviti da podržava kvalitetne zelene projekte, jer samo zajedno možemo da se izborimo za čistiju budućnost generacija koje dolaze – poručila je ministarka.

Prema njenim rečima, Valjevo je takođe deo velikog projekta, koji se realizuje uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).
Reč je o „Regionalnom centru za upravljanje čvrstim otpadom Kolubara – Kalenić“, ka kojem će gravitirati 15 lokalnih samouprava, odnosno više od pola miliona građana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike