Ne muljaju trgovci samo nas: U Austriji za olovke i bojice cene različite čak 200 odsto

06.09.2021

07:59

0

U Srbiji je već poslovično da morate da obiđete deset radnji da bi kupili nešto po pristojnoj ceni ali takve muke nisu ekskluzivne, ovih dana imaju ih i Aus

Ne muljaju trgovci samo nas: U Austriji za olovke i bojice cene različite čak 200 odsto
Copyright Pixabay

Nova školska godina počela je na istoku Austrije, a porodice su suočene sa problemom nabavke opreme, čija cena se od prodavnice do prodavnice može razlikovati i do 204 odsto.

Za iste bojice, olovke i sličnu opremu roditelji moraju da plate mnogostruko više, od specijalizovane prodavnice do prodavnice razlike su do 204 odsto, a od trgovinskih lanaca do oko 90 odsto.

Uz to je školski pribor, u poređenju sa prošlom godinom, u proseku poskupeo za 6,4 odsto, pokazuje istraživanje Radničke komore Austrije (AK).

– U osnovi su cene više u specijalizovanim prodavnicama. Proizvode čije cene smo istraživali koštaju u specijalizovanim prodavnicama u proseku za 31,3 odsto više nego u velikim trgovinskim lancima. Deset od 52 proizvoda je, međutim, u specijalizovanim prodavnicama bilo duplo jeftinije – objasnila je zaštitnica potrošača pri AK, Manuela Delapina.

Pročitajte još:

Najveće razlike u ceni uočene su kod četkica za crtanje (veličina 10), koje u nekim prodavnicama koštaju između 70 centi i 6,50 evra, što je razlika od čak 829 odsto.
I školske torbe ove godine, u zavisnosti od sadržaja i kvaliteta staju između 69 i 310 evra.

AK ukazuje da, međutim, postoji način da se štedi prilikom kupovine školske opreme, jer pred i na početku školske godine postoje i brojne akcije. Samo treba, kao i u Srbiji, malo „tabanati“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike