Neće da se (jeftino) prodaju: „Izidžet“ odbio ponudu „Vizera“

09.09.2021

10:11 >> 10:16

0

Britanski niskotarifni avio-prevoznik Izidžet (EasyJet) saopštio je danas da je odbio ponudu za preuzimanje, a da će potrebne pare za razvoj naći na berzi

Neće da se (jeftino) prodaju: „Izidžet“ odbio ponudu „Vizera“
Copyright Prinscreeen/Youtube,Simply Aviation

„Izidžet“ je saopštio da će sredstva u iznosu od 1,7 milijardi dolara, koja su mu potrebna da ojača poziciju na evropskom vazduhoplovnom tržištu, prikupiti prodajom akcija s prečim pravom kupovine.

Kompanija nije objavila od koga je dobila ponudu za preuzimanje, ali je navela da je ponuđenom cenom za preuzimanje svih akcija u osnovi bila potcenjena njena vrednost, te da je potencijalni kupac nakon toga rekao da više nije zainteresovan za dogovor.

Rojters navodi da je u dobro obaveštenim izvorima saznao da je ponundu dostavila mađarska niskotarifna avio-kompanija „Vizer“, koja je odbila da to komentariše.

Izvršni direktor britanskog prevoznika Johan Lundgren rekao je novinarima da je ponuda po svojoj prirodi bila vrlo uslovna, što ju je činilo vrlo neizvesnom u pogledu ostvarivosti.

Avio-kompanija je takođe najavila emisiju akcija s ciljem da ojača bilans stanja ako se nastavi negativan uticaj kovida 19 na poslovanje, a sredstva će iskoristiti i za unapređenje konkurentnost u uslovima očekivanog oporavka evropskog vazdušnog saobraćaja u narednim godinama, na primer, kroz širenje svog prisustva na ključnim aerodromima kupovinom više slotova.

Pročitajte još:

„Izidžet“ namerava da „ukrade“ deo tržišta prevoznicima kao što su IAG, vlasnik „Britiš ervejza“, i grupaciji „Er Frans – KLM“, koja se povlače sa letova na kratkim relacijama.

Akcije „Izidžeta“, koje su se početkom 2020, pre pandemije, trgovale za oko 15,50 funti, pale su jutros pre otvaranja Londonske berze za čak 14 odsto, na 6,80 funti, da bi nešto kasnije blago ojačale, na 7,12 funti.

S tom cenom tržišna kapitalizacija, odnosno vrednos na berzi, iznosi 3,33 milijarde funti (4,59 milijardi dolara).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike