Oboren rekord: Devizne rezerve porasle na preko 15 milijardi evra

10.09.2021

09:17

0

Autor: Nikola A.

Pozitivan uticaj imali su i neto tržišni efekti u iznosu od 8,5 miliona evra

Oboren rekord: Devizne rezerve porasle na preko 15 milijardi evra
Copyright Foto: Profimedia

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju avgusta 15,58 milijardi evra, što je za više od milijardu evra iznad nivoa na kom su bile prethodnog meseca.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 142 odsto i šest i po meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšteno je iz NBS.

Pročitajte još:

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile su na kraju avgusta 13,18 milijardi evra.

Iznos bruto i neto deviznih rezervi na kraju avgusta je na najvišem nivou od 2000. godine, od kada se devizne rezerve mere prema važećoj metodologiji, ističe NBS.

Na kraju avgusta, bruto devizne rezerve bile su za jednu milijardu i pet miliona evra veće nego na kraju prethodnog meseca. To je prvenstveno rezultat priliva po osnovu nove opšte alokacije specijalnih prava vučenja (SPV) od strane Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zemljama članicama, od čega je Srbiji pripalo 627,6 miliona SPV, što je na poslednji dan u avgustu iznosilo 759,4 miliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi u avgustu dodatno su uticali i prilivi po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (kupovina deviza) u neto iznosu od 255 miliona evra i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima (ukupno 56,7 miliona evra).

Pozitivan uticaj imali su i neto tržišni efekti u iznosu od 8,5 miliona evra.

Navedeni prilivi višestruko su nadmašili odlive po osnovu neto razduženja države po osnovu kredita u iznosu od 43,2 miliona evra, kao i odlive po drugim osnovima (ukupno 31,3 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 551,1 miliona evra i bio je za 123,1 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U periodu januar-avgust ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,12 milijardi evra.

Pročitajte još:

U avgustu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu neto kupila 265 miliona evra. Posmatrano od početka godine, NBS je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto kupila 965 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike