SAZNAJEMO Stekli se uslovi za povećanje akciza na benzin: Poskupljuje gorivo na pumpama!

12.01.2021

13:26 >> 14:19

0

Indeks potrošačkih cena u decembru 2020. bio je 1,3 odsto. Očekuje se da će za toliko biti povećani i nominalni iznosi akciza

SAZNAJEMO Stekli se uslovi za povećanje akciza na benzin: Poskupljuje gorivo na pumpama!
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović/Pixabay

Republički zavod za statistiku je danas objavio indeks potrošačkih cena u 2020 godini, tako da su se stekli uslovi za usklađivanje dinarskih iznosa akciza na derivate nafte, saznaje 24sedam.

S obzirom na to da je indeks potrošačkih cena u decembru 2020. u poređenju sa istim mesecom prošle godine bio 1,3 odsto, za toliko će u skladu sa Zakonom o akcizama biti povećani i nominalni iznosi akciza.

Prema tome bi akciza na bezolovni benzin sa sadašnjih 57,1 trebalo da bude povećana na 57,84 dinara po litru. Kada se radi o gasnom ulju, u koja spada i dizel gorivo, akciza će sa 58,72 biti povećana na 59,48 dinara po litru, i za TNG sa 44,59 na 45,17 dinara po kilogramu.

Redovno godišnje usklađivanje

Prema rečima Tomislava Mićovića, generalnog sekretara  Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), s obzirom na to da akciza ulazi u osnovicu za PDV, svi proizvođači i uvoznici derivata nafte će po ovom osnovu u budžet Srbije plaćati više za oko 0,9 dinara po svakoj litri benzina i dizela, odnosno 0,7 dinara po kilogramu tečnog naftnog gasa.

– U pitanju je redovno godišnje usklađivanje dinarskih iznosa akciza, u skladu sa inflacijom, koje ima za cilj očuvanje realne vrednosti ovog prihoda. Uobičajeno se akcize usklađuju sa inflacijom početkom godine, mada je 2020. primena usklađenih, odnosno danas važećih iznosa akciza, počela tek od 1. jula 2020. godine – naglašava on.

Profimedia

Mićović kaže za 24sedam da nema pravila kada je u pitanju odnos akciza i promene cene goriva u maloprodaji.

– Nema pravila i to zavisi od kompanije do kompanije. Ono što je izvesno to je da će svi proizvođači i uvoznici derivata nafte po osnovu akciza plaćati više u budžet države. Na samu cenu goriva utiče još dosta različitih faktora – navodi Mićović.

Zavisi i od cene nafte

Kako je istakao, važan faktor je cena sirove nafte, a ona je od 1. novembra (nafta brent) povećana za 48 odsto.

Pročitajte još

– Ipak, u većem delu tog perioda se cena goriva u Srbiji nije menjala. Tek pre 10 dana se to odrazilo i na našu zemlju. S druge strane, kada je cena nafte padala, u periodu januar-maj 2020. i benzin je pojeftinio. Dizel za 32 dinara, a bezolovni benzin za 27 dinara. Tako da nije teško proceniti da li će i sada promene u ceni nafte na svetskom nivou uticati i na cene derivata u Srbiji – objašnjava Mićović.

S druge strane, Nebojša Atanacković, vlasnik kompanije “Nafta” a. d. i počasni predsednik Unije poslodavaca, kaže da cene goriva u maloprodaji kod nas moraju da se usklade sa rastom akciza, i da će to najverovatnije biti za oko dva dinara po litru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike