Prihod brzorastućih kompanija u Srbiji 19,5 milijardi evra, a dobit oko 1,2 milijarde

14.01.2021

11:43

0

Šta još pokazuju rezultati istraživanja projekta 100 najvećih u Srbiji

Prihod brzorastućih kompanija u Srbiji 19,5 milijardi evra, a dobit oko 1,2 milijarde
Profimedia - Copyright Profimedia

Prihod brzorastućih kompanija u Srbiji iznosio je 19,5 milijardi evra 2019. godine, njihova dobit je bila 1,17 milijardi, a izvoz 3,4 milijarde evra, prema rezultatima istraživanja projekta “100 najvećih u Srbiji“.

Zapošljavaju više od 200.000 ljudi

– U narednim mesecima ćemo se potruditi da istaknemo pozitivne priče brzorastućih kompanija, njihove strategije i ključeve uspeha – kaže Ivana Prvanović, direktorka projekta “100 najvećih” u Srbiji, najavljujući panele o pozitivnim praksama i potencijalima daljeg rasta tih kompanija.

Kruna projekta biće publikacija “100 najvećih”, koja će prvi put rangirati brzorastuće kompanije, ali pružiti i analize industrijskih grana, sa lestvicama najboljih u svakoj od njih, a u saradnji sa Kjub Timom (Cube Team).

Marko Radojičić direktor Kjub Tima, analitičkog partnera projekta “100 najvećih u Srbiji”, navodi da je od ukupnog broja firmi koje su predale završne račune njih 2,2 odsto brzorastućih, i da je 4.373 brzorastućih kompanija zapošljavalo 204.466 ljudi.

Kriterijumi za rast

Jedan od najboljih primera brzog rasta je kompanija KarGo Tehnolodžiz, čije je domaće softversko rešenje za kratko vreme osvojilo tržište u Beogradu i čije iskustvo i model poslovanja mogu biti višestruko korisni za celokupnu privredu u zemlji, napominje se u saopštenju.

Pročitajte još

Kriterijum za rangiranje kompanija, napominju iy projekta “100 najvećih”, sagledan je kroz rast prihoda i broja zaposlenih u prethodne tri godine. Takođe uzimala se u obzir pozitivna dobit u tekućoj godini, kao i rast po složenoj godišnjoj stopi rasta od 10 odsto i više. Korišćeni su zvanični podaci APR-a za kompanije koje su predale završne račune.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike