EIB nastavlja da ulaže u infrastrukturu i privatni sektor u Srbiji

19.01.2021

16:09

0

EIB je iskazala podršku uvođenju Ekonomsko-investicionog plana u Srbiji za investicije u zelene i digitalne projekte

EIB nastavlja da ulaže u infrastrukturu i privatni sektor u Srbiji
Copyright Pixabay

Evropska investiciona banka (EIB) potvrdila je danas svoju opredeljenost za investiranje u infrastrukturu i privatni sektor u Srbiji i navela da će pomoći Srbiji u otklanjanju negativnih posledica pandemije kovida-19, sapštila je EIB.

Kako se navodi, potpredsednica EIB zadužena za aktivnosti na Zapadnom Balkanu Ljiljana Pavlova i predsednica Vlade Ana Brnabić dogovorile su se o investicionim planovima za Srbiju, a o tome su razgovarale tokom onlajn sastanka.

EIB će podstaći i zelenu i digitalnu transformaciju Srbije u skladu sa novim Ekonomsko-investicionim planom.

EIB poručuje da saobraćajna povezanost i u 2021. godini ostaje glavni prioritet EIB u Srbiji, pored podrške privatnom sektoru, naročito malim i srednjim preduzećima.

Ponovila je svoju opredeljenost da pomogne regionu u oporavku od kovida-19 i da podrži razvoj privatnog sektora i transformaciju regiona u pravcu zelenije i digitalizovanije privrede.

Digitalizacija će i dalje biti ključni prioritet EIB; Foto:Pixabay/ StartupStockPhotos

Takođe, EIB je iskazala podršku uvođenju Ekonomsko-investicionog plana u Srbiji za investicije u zelene i digitalne projekte i stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta.

EIB će nastaviti da ulaže u mala i srednja preduzeća, ključnu infrastrukturu u oblasti transporta i upravljanja otpadnim vodama, kao i u poboljšanje zdravstvenih i obrazovnih objekata širom zemlje.

Pročitajte još

Podseća da je samo u poslednjih 10 godina u region uložila više od osam milijardi evra za modernizaciju vitalne infrastrukture i razvoj privatnog sektora.

Digitalizacija će i dalje biti ključni prioritet EIB, a u 2020. godini odobrila je 65 miliona evra za uvođenje IT opreme i brzog interneta u škole u Srbiji. Takođe, EIB će podsticati prelazak na čistiju, raznovrsniju ponudu obnovljivih energenata u regionu, kroz razvoj novih projekata energetske efikasnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike