Dojče banka: Čuvajte se deonica "Tesle" i bitkoina

20.01.2021

14:45

0

Čak polovina učesnika istraživanja Dojče banke dala je bitkoinu ocenu 10 od 10 u oceni prenaduvanosti

Dojče banka: Čuvajte se deonica "Tesle" i bitkoina
Copyright Pixabay/ WorldSpectrum

Istraživanje koje je u utorak objavila Dojče banka privuklo je veliku pažnju tržišnih učesnika. U njemu je učestvovalo 627 profesionalnih učesnika finansijskog tržišta, a 89 odsto njih veruje da su barem neki segmenti tržišta naduvani.

Na vrhu ovog popisa nalaze se bitkoin, kao i američke tehnološke deonice. Čak polovina učesnika dala je bitkoinu ocenu 10 od 10 u (pr)oceni prenaduvanosti. Slede američke tehnološke zalihe s prosečnom ocenom 7,9. Većina ulagača veruje da je za bitkoin, a još više za proizvođača električnih vozila “Teslu”, verovatnije da će sledeće godine pasti 50 odsto nego dvostruko ojačati.

U poslednjih 12 meseci deonice “Tesle” skočile su više od 700 odsto, dok je cena bitkoina trenutno više od deset puta veća nego što je bila u martu prošle godine. Altkoini su takođe imali izvanredan rast. Druga po veličini kriptovaluta, eterium, porastao je u utorak 15 odsto, dosegnuvši rekordnih 1.439 dolara.

Pročitajte još

Iako se većina slaže da su tržišta prenaduvana, možemo samo nagađati dokle će to ići i šta će prouzrokovati zaokret. Za sada nema naznaka da se centralne banke pripremaju za restriktivniju monetarnu politiku, a to je glavni pokretač iza kojeg ulagači ne razmišljaju puno kako bi procenili da neko vreme život zbog pandemije neće biti normalan.

Ovo će paralizovati barem deo privrede. Ili, kako kažu, nema smisla boriti se protiv Fed-a.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: SEEbiz

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike