"Otvoreni budžeti": Javne finansije 90 gradova i opština u Srbiji od danas svima dostupne

30.11.2020

13:54

0

Podaci su dostupni preko adrese budzeti.data.gov.rs, a omogućavaju jednostavan i lako razumljiv prikaz svih budžeta

"Otvoreni budžeti": Javne finansije 90 gradova i opština u Srbiji od danas svima dostupne
Copyright foto: 24sedam/ Goran Sivački

Zahvaljujući platformi Otvoreni budžeti od danas su građanima dostupni budžeti više od 90 gradova i opština Srbije u formi otvorenih podataka, saopštila je Kancelarija za IT i e-upravu Vlade Srbije.

– Budžeti u formatu otvorenih podataka dostupni su preko adrese budzeti.data.gov.rs, a omogućavaju jednostavan i lako razumljiv prikaz budžeta gradova i opština u Srbiji, na mapi i uz odgovarajuću vizuelizaciju – navodi se u saopštenju.

Objavljivanje budžeta u formatu otvorenih podataka, kako dodaju, doprinosi povećanju transparentnosti javnih finansija na lokalnom nivou, a “otvoreni“ budžeti građanima, privredi i medijima omogućavaju uvid u planiranje utroška javnog novca.

– Prikazivanje budžeta u formi otvorenih podataka predstavlja značajan iskorak inicijative otvorenih podataka u oblast javnih finansija, otvorenosti i transparentnosti rada gradova i opština – izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Pročitajte još: Mladi i poljoprivreda: Šta smeta da Srbija bude obećana zemlja

On je dodao da Portal otvorenih podataka predstavlja otvoren resurs za sve institucije i građane Srbije, kako za kvalitetno informisanje i donošenje boljih odluka na osnovu podataka, tako i za kreiranje inovativnih aplikacija uz pomoć novih tehnologija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike