NBS: Kako su i koliko ekonomske mere države i Narodne banke očuvale stabilnost privrede

05.02.2021

10:45

0

Zahvaljujući donetim merama ključni indikatori ekonomske aktivnosti oporavili su se već tokom trećeg kvartala 2020. godine, ističu u NBS

NBS: Kako su i koliko ekonomske mere države i Narodne banke očuvale stabilnost privrede
Copyright 24sedam/Pixabay

Pored obimnog paketa fiskalnih mera, NBS je bila jedna od prvih centralnih banaka u Evropi koja je nizom mera odgovorila na pandemiju. Referentna kamatna stopa smanjena je za ukupno 125 baznih poena, uvedena su dva moratorijuma na kredite, a bankama je pravovremeno obezbeđivana dinarska i devizna likvidnost, saopštila je NBS.

Zahvaljujući donetim merama, kako dodaju, ključni indikatori ekonomske aktivnosti (promet u trgovini na malo, industrija i izvoz) oporavili su se već tokom trećeg kvartala 2020, a još značajniji rezultat mera je činjenica da je Srbija očuvala postojeće i nastavila da razvija nove proizvodne kapacitete, čime je obezbedila osnovu za stabilan privredni rast u 2021. i u narednim godinama.

– Ono što je posebno važno, a što se u javnosti često zanemaruje ili se čak pogrešno interpretira jeste činjenica da su, uprkos obimnom paketu ekonomskih mera, svi ekonomski pokazatelji ostali u održivim okvirima i da su očuvani povoljni izgledi za stabilan ekonomski rast u srednjem roku – navodi se u saopštenju.

Efekti na javni dug

Kako se naglašava, učešće javnog duga centralne države u BDP-u tokom 2020. godine povećano je za svega 4,8 procentnih poena, čime je zadržano ispod nivoa propisanog kriterijumima iz Mastrihta.

– Još važnije je da je navedeno povećanje učešća javnog duga, između ostalog i zbog povoljnijeg rezultata po pitanju bruto domaćeg proizvoda, bilo mnogo manje u poređenju sa drugim zemljama Evrope, kao i da je bilo usmereno u očuvanje radnih i proizvodnih kapaciteta naše zemlje i očuvanje poslovnog i potrošačkog poverenja – ističe se u saopštenju.

Narodna banka Srbije; Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Donošenje obimnog paketa pomoći, koji je u 2020. činio oko 12,5 odsto BDP-a, kako se navodi, u najkraćem roku i očuvanje poverenja tokom najtežih meseci pandemije, ispostavilo se kao ključ brzog oporavka najvažnijih sektora privrede, industrijske proizvodnje, prometa u trgovini na malo i robnog izvoza.

– Posebno je važno prilikom analiziranja podataka o javnom dugu uvek naglasiti da se obračunavaju i komuniciraju dve kategorije, javni dug centralnog nivoa vlasti i javni dug opšte države koji uključuje ostale nivoe vlasti. Javni dug centralne države povećan je sa 52 odsto BDP-a na kraju 2019. na 56,8 odsto BDP-a na kraju 2020 – navodi se u saopštenju NBS.

Kada se posmatra opšta država, kako se dodaje, cifre su neznatno drugačije, javni dug opšte države povećan je sa 52,9 odsto BDP-a krajem 2019. na 57,7 odsto BDP-a na kraju 2020.

Javni dug Grčke porastao i više od 20 odsto

– Koliko je to povećanje u odnosu na druge zemlje? U poređenju sa zemaljama EU, Srbija je tokom 2020. imala u proseku više nego dvostruko manje povećanje učešća javnog duga u BDP-u. U Evropskoj uniji posmatranoj u celini, zaključno sa trećim kvartalom, javni dug opšte države povećan je za preko 12 odsto BDP-a, odnosno sa 77,6 odsto na kraju 2019. na 89,8 odsto BDP-a – navode u NBS.

Prema njihovim rečima, povećanje duga u zemljama centralne Evrope iznosi u proseku oko 10 odsto BDP-a, u najrazvijenijim zemljama EU u proseku oko 15 odsto, dok je javni dug Grčke i Kipra povećan za preko 20 odsto BDP-a.

Javni dug većine zemalja EU drastično porastao u toku 2020. godine; Profimedia

Takođe, NBS navodi efekte povećanja javnog duga Srbije, gde se između ostalog ističe da je, osim finansiranja neophodnih zdravstvenih troškova, povećanje javnog duga rezultat odluke Vlade Srbije da pruži pomoć privredi i stanovništvu sa ciljem ublažavanje ekonomskih efekata pandemije.

Naime, prema proceni NBS, bez paketa mera koji je usvojen, čiji je fiskalni deo morao biti delom finansiran povećanjem javnog duga, pad BDP-a Srbije u 2020. godini iznosio bi više od šest odsto, a puni oporavak bi zbog gubitka proizvodnih i ljudskih kapaciteta trajao od tri do pet godina.

I na tržištu rada nije bilo dramatično

– Umesto toga, Srbija je u 2020. godini zabeležila smanjenje BDP-a od svega 1,1 odsto i biće jedna od retkih zemalja koja će već u 2021. godini prestići pretkrizni nivo ekonomske aktivnosti. Poređenja radi, nakon prethodne krize 2009. godine i pada BDP-a u toj godini od 2,7 odsto, pretkrizni nivo BDP-a je zbog gubitka proizvodnih kapaciteta i radne snage premašen tek 2013. godine – ističe se u saopštenju.

Pročitajte još

Kako dodaju, važnost preduzetih mera potvrđuju i podaci sa tržišta rada, pa je broj formalno zaposlenih u privatnom sektoru na kraju 2020. iznosio 1.650.238 ljudi, što predstavlja povećanje od oko 43.000 ljudi u odnosu na kraj 2019. godine. Poređenja radi, kažu u NBS, Srbija je samo u 2009. godini izgubila 39.000 radnih mesta u prerađivačkoj industriji, 19.000 radnih mesta u građevinarstvu i još 42.000 radnih mesta u uslugama pretežno privatnog sektora. Nepovoljna kretanja, navode u NBS, na tržištu rada u tim godinama su kulminirala u prvoj polovini 2012. godine kada je stopa nezaposlenosti dostigla rekordnih 25,5 odsto.

U NBS naglašavaju da su, zahvaljujući očuvanoj stabilnosti deviznog kursa i dodatnom sniženju troškova finansiranja u 2020. godini usled smanjenja referentne kamatne stope za ukupno 125 baznih poena, preduzeća u Srbiji i tokom prethodne godine u najvećoj meri očuvala poslovnu aktivnost i konkurentnost, što im je omogućilo da i u do sada nezapamćenim okolnostima izvuku maksimum kada je poslovni i finansijski rezultat u pitanju.

– Dobri poslovni rezultati naših preduzeća i u uslovima pandemije su od izuzetne važnosti i za očuvanje radnih mesta i dohodaka naših građana – naglašavaju u NBS.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike