Šta donosi novi paket pomoći: Pojedine firme dobiće i po 80.000 dinara za svakog radnika

11.02.2021

06:54 >> 08:33

0

Na novu podršku države verovatno će moći da računaju i velike kompanije, a ne samo mala i srednja preduzeća

Šta donosi novi paket pomoći: Pojedine firme dobiće i po 80.000 dinara za svakog radnika
Copyright 24sedam/Pixabay

Svi turistički radnici, hotelijeri, turistički vodiči i zaposleni u turističkim agencijama uskoro mogu da računaju na ukupnu pomoć države u iznosu od po 80.000 dinara. Iako će detalji novog paketa podrške države privredi biti poznati danas u toku dana, prema najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zaposleni u ovim, najugroženijim, sektorima najverovatnije će, pored tri puta po 50 odsto minimalca, dobiti još jednu celu minimalnu zaradu.

Takođe, kako je istakao predsednik, vrlo je moguće da će na novi paket pomoći moći da računaju i velike kompanije, a ne samo mala i srednja preduzeća. Takvu molbu predsednik je nedavno uputio premijerki Ani Brnabić i ministru finansija Siniši Malom.

Novac i za autobuske prevoznike

– Zamolio sam da osim opšte pomoći podške, tri puta po 50 odsto minimalca za mala i srednja preduzeća, pomoć dobiju i velika preduzeća, osim banaka i finansijskih institucija – naglasio je Vučić.

Podrška i za autobuske putničke prevoznike; Pixabay/Pexels

Kako je već najavljeno, preduzeća i preduzetnici će pomoć države početi da dobijaju u aprilu. Takođe, sektorsku pomoć od po 600 evra po autobusu tokom šest meseci dobiće i auto-prevoznici.

Predstavljanje Sretenjskog paketa mera

Premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali detaljno će danas predstaviti novi ekonomski paket mera pomoći za građane i privredu, a koji je, kao i prethodna dva, usmeren na očuvanje radnih mesta i smanjenje negativnih posledica krize izazvane pandemijom. Kako je ranije rečeno, novi paket vredan je 2,5 milijardi evra.

Inače, novi paket ekonomskih mera vredan je oko 2,5 milijardi evra, a njime je država obezbedila dodatnu pomoć za privredu, ali i za građane.

Kada se radi o podršci privredi, svi zaposleni u mikro i malim preduzećima primiće ukupno po 48.000 dinara, što je jednako iznosu tri puta po pola minimalne zarade od 32.000 dinara. Isplata počinje u aprilu, a pokriće mart, april i maj 2021. godine.

Što se tiče privrede, postojeća garantna šema biće proširena sa još oko 500 miliona evra, pa će ukupan iznos od 60 milijardi dinara biti plasiran za dodatnu likvidnost i obrtna sredstva.

Penzionerima po 110 evra

S druge strane, i za građane je i ove godine predviđena finansijska podrška, i to u iznosu od po 60 evra. S tim da će prvu polovinu, 30 evra, građani koji se prijave dobiti u maju, a drugi deo u novembru ove godine. Penzionerima sleduje dodatnih 50 evra, pa će za njih ukupna pomoć iznositi po 110 evra.

Antonio Ahel/ATAImages

Za sve građane važi pravilo da se, slično kao i za pomoć prošle godine, prijave putem telefona ili interneta, u aprilu, a ostatak novca (drugi deo od 30 evra) dobiće automatski u novembru.

Pročitajte još

Podsetimo, ukupna pomoć države Srbije građanima i privredi u prošloj godini, odnosno od početka pandemije, prema saopštenju Ministarstva finansija, dostigla je šest milijardi evra, odnosno 12,7 odsto BDP-a.

Prema rečima ekonomiste Ivana Nikolića, po ovom relativnom pokazatelju Srbija je u regionu jugoistočne Evrope prvoplasirana po iznosu pomoći za vreme krize prošle godine. Takođe, dodaje on, treba primetiti da “optimalan” iznos pomoći za Srbiju iznosi 745 evra po stanovniku.

– Kako je do kraja 2020. godine paket pomoći, prema Ministarstvu finansija, dostigao vrednost od 841 evro, odstupanje naviše iznosi tačno 96 evra, što je vrednost koja korespondira uplati jednokratne pomoći od 100 evra svim punoletnim državljanima Srbije u cilju smanjenja negativnih efekata pandemije krajem aprila – zaključuje Nikolić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike