Aerodromi u Tivtu i Podgorici u manjku 24 miliona evra

19.02.2021

08:20 >> 15:43

0

Crnogorske Aerodrome očekuju ozbiljni gubici i u 2021. godini

Aerodromi u Tivtu i Podgorici u manjku 24 miliona evra
Copyright Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic)

„Aerodromi Crne Gore“ su završili 2020. godinu s gubitkom od 10 miliona evra, a manjak jhe zapravo više nego duplo veći ako se uzme u obzir na dobit od 14 miliona koju su ostvarili godinu dana ranije.

Iz kompanije kažu za podgorički list „Dan“ da će se i ove godine suočiti sa ozbiljnim finansijskim gubicima, budući da je januar 2021. pokazao da će virus korona i dalje imati loš uticaj na poslovanje tog državnog preduzeća.

U januaru ove godine je opsluženo skoro pet puta manje putnika na aerodromima „Podgorica“ i „Tivat“ u odnosu na isti lanjski mesec, prihodi su skoro tri puta manji, dok su rashodi manji za oko 17 odsto.

U poređenju sa januarom 2020, realizovano je četiri puta manje letova.

Prema podacima kompanije, na tivatskom aerodromu je prošlog meseca opsluženo 2.838 putnika naspram 25.899 u januaru 2020. godine, dok je na podgoričkom bilo 19.579 putnika u odnosu na 72.815 opsluženih putnika u istom lanjskom mesecu.

Pročitajte još:

Crnogorski aerodromi su u januaru ove godine prihodovali 479 hiljada evra, dok je lani prihod bio 1,43 miliona evra. Rashodi su u prvom mesecu ove godine iznosili 1,3 miliona, a lani su bili skoro milion i po.

Što se tiče poslovnih očekivanja za tekuću godinu, podsećaju na procene analitičara da će se u drugoj polovini godine avio-saobraćaj vratiti na 60 do 70 odsto prometa ostvarenog 2019. godine, i dodaju da situaciju Aerodroma CG dodatno opterećuje gašenje „Montenegro erlajnsa“.

– Do osnivanja nove kompanije („ToMontenegro“) i sagledavanja načina na koji će ona funkcionisati, do vakcinisanja dela populacije koja bi mogla da napravi značajan iskorak u putovanjima i transportu, te najzad do momenta kada će Evropa otvoriti svoje granice nemamo mnogo razloga da verujemo da ćemo optimalno poslovati, naprotiv – zaključili su iz Aerodroma.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dan

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike