NBS: Referentna kamata ostaje jedan odsto, inflacija pod kontrolom

11.03.2021

11:56

0

Izvršni odbor NBS je istakao da pad ekonomske aktivnosti na nivou godine iznosi jedan odsto, što je u potpunosti u skladu s projekcijom Narodne banke

NBS: Referentna kamata ostaje jedan odsto, inflacija pod kontrolom
Copyright Profimedia

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto, saopštila je danas NBS.

Kako su naveli, donoseći takvu odluku, IO je pre svega imao u vidu da i dalje podsticajno deluju prethodno donete mere monetarne i fiskalne politike, kao i da je najavljen treći paket fiskalnih mera. To znači da će koordinisane mere monetarne i fiskalne politike nastaviti povoljno da deluju na uslove finansiranja privrede i građana i rast njihovog raspoloživog dohotka.

Nastavljen oporavak ekonomije

Izvršni odbor je istakao da pad ekonomske aktivnosti na nivou godine iznosi jedan odsto, što je u potpunosti u skladu s projekcijom koju je u poslednjih nekoliko meseci isticala NBS. Naime, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku stopa rasta bruto domaćeg proizvoda u četvrtom tromesečju iznosila je minus 1,1 odsto međugodišnje, kao i da je ovaj podatak revidiran naviše u odnosu na inicijalni (minus 1,3 odsto), što ukazuje da je domaća ekonomija pokazala značajnu otpornost i pored pogoršanja epidemiološke situacije od oktobra.

– Pad ekonomske aktivnosti na nivou godine manji je od prethodno procenjenog i iznosi jedan odsto. Dostupni mesečni indikatori, a pre svega industrijska proizvodnja i promet u trgovini na malo koji su u januaru zabeležili međugodišnji rast od 2,5 i 3,2 odsto, ukazuju da je oporavak ekonomske aktivnosti nastavljen i na početku ove godine -ističu u NBS.

Narodna banka Srbije; Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Kako su naglasili, snažna podrška NBS i Vlade našim preduzećima i građanima, uz jednu od najuspešnijih strategija vakcinacije u svetu koju sprovodi Srbija, obezbediće dostizanje pretkriznog nivoa ekonomske aktivnosti u drugom tromesečju ove godine.

– Industrijska proizvodnja, promet u trgovini na malo i izvoz već su dostigli pretkrizni nivo, a sa daljim napretkom u procesu vakcinacije IO očekuje da će se aktivnost i u ostalim uslužnim sektorima potpuno oporaviti. Oporavak domaće tražnje biće podstaknut ove godine i najavljenim trećim fiskalnim paketom mera pomoći privredi i građanima od oko dve milijarde evra, što će ubrzati ekonomski oporavak u narednom periodu -navodi se u saopštenju.

Pored toga, IO NBS očekuje nastavak relativno snažnog priliva stranih direktnih investicija u Srbiju, pretežno u razmenljive sektore, što uz očekivan oporavak eksterne tražnje, treba da doprinese dvocifrenom rastu izvoza ove godine.

Inflacija u donjoj polovini ciljanog raspona

– U januaru je međugodišnja inflacija iznosila 1,1 odsto i bila je niža od očekivane, zbog manjeg rasta cena povrća od sezonski uobičajenog, dok je u pravcu rasta inflacije očekivano delovalo poskupljenje električne energije i naftnih derivata po osnovu više svetske cene nafte. Bazna inflacija, tj. inflacija po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta, nastavila je stabilno kretanje i u januaru je bila na istom nivou kao u decembru, odnosno 2,1 odsto međugodišnje – ističu u NBS.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu biti niska i stabilna, u donjoj polovini ciljanog raspona. Važan faktor niske i stabilne inflacije bila je, kako se navodi, i ostala obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa, kao i usidrenost inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede, koja potvrđuju kredibilitet monetarne politike.

Cene hrane beleže rast

S napretkom u procesu vakcinacije i očekivanim postepenim ublažavanjem restriktivnih mera, IO NBS očekuje pokretanje snažnijeg oporavka ekonomske aktivnosti naših glavnih trgovinskih partnera i pozitivan uticaj na izvoz naše privrede.

Pročitajte još

– Brzina oporavka svetske privrede opredeljivaće i kretanja na međunarodnom finansijskom i robnom tržištu i tokove kapitala prema zemljama u usponu, a time i Srbiji, zbog čega je neophodna opreznost u vođenju monetarne politike. Pored toga, IO je imao u vidu i prisutnu neizvesnost u pogledu kretanja svetske cene nafte, koja raste od novembra prošle godine i sada dostiže nivo pre pandemije – naglašavaju u NBS.

Takođe, globalno posmatrano, cene hrane beleže rast od sredine prošle godine i dostigle su najviše nivoe od 2014. godine. To će doprineti da inflacija u međunarodnom okruženju bude viša ove godine u odnosu na prethodnu, koju je obeležila izuzetno niska inflacija, pa i deflacija u nekim zemljama zbog smanjene tražnje u uslovima pandemije.

IO NBS ističe da će prioritet monetarne politike i dalje biti obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti, uz podršku što bržem rastu naše privrede i zaposlenosti, daljem rastu izvoznog sektora, kao i povoljnom investicionom ambijentu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike