Novi rekord: Bitkoin prešišao i 60.000 dolara

13.03.2021

13:39 >> 19:31

0

Najpoznatija kriptovaluta na berzi oborila dosadašnji rekord

Novi rekord: Bitkoin prešišao i 60.000 dolara
Copyright Pixabay/ WorldSpectrum

Vrednost bitkoina je na platformi „Binance“ skočila je na za 5,77 odsto i dostigla cenu od 60.104 dolara, prenosi agencija RIA Novosti.

Od početka ove godine, bitkoin je ojačao za 80 odsto, a u poslednjih 12 meseci njegova vrednost je porasla za 570 posto.

Pročitajte još:

Njegovom vrtoglavom usponu doprinelo je nekoliko faktora, uključujući rast interesovanja velikih institucionalnih investitora, kao i ulaganja korporacija poput „Tesle“, „Skvera“ i „Majkrostratedžija“ u ovu kriptovalutu.

Međutim, ima i mnogih koji na bitkoin gledaju kao na “veliki mehur” i paravan za nelegalne aktivnosti.

– Kupovina bitkoina, čijem vrtoglavom usponu smo svedoci ovih meseci, je visokorizična kupovina u kojoj će neki bez berzanskog iskustva možda i zaraditi na kratak rok ali na dugi verovatno neće. A sama suština trenda kriptovaluta je čista suprotnost onome čemu se u svetu teži već decenijama, a to su legalne transakcije i vidljiv trag novca – upozorio je na 24sedam berzanski ekspert Branislav Jorgić.

Bitkoin je kriptovaluta koju je izmislila nepoznata osoba ili grupa ljudi 2008. godine, koristeći ime Satoši Nakamoto.

U pitanju je decentralizovana digitalna valuta bez centralne banke ili druge vrste kontrole, koja se može slati od korisnika ka drugom korisniku direktno, bez posrednika, preko bitkoin mreže, što je veoma dobro došlo svima koji ne žele da se uđe u trag njihovom novcu, stečenom legalno ili ilegalno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike