Podrška privredi: EBRD u Srbiju prošle godine uložio 679 miliona evra

19.03.2021

15:58 >> 09:19

0

Nova predsednica EBRD-a Odil Reno-Baso u virtuelnoj zvaničnoj poseti Srbiji 18. i 19. marta

Podrška privredi: EBRD u Srbiju prošle godine uložio 679 miliona evra
Copyright Foto:24sedam/Goran Sivački

Povodom obeležavanja 20 godina članstva Srbije u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) kao i novog rekorda u investicijama ostvarenim u prošloj godini, nova predsednica EBRD-a Odil Reno-Baso biće u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji 18. i 19. marta, saopšteno je danas iz kancelarije EBRD u Srbiji.

U saopštenju se dodaje da su zbog pandemije putovanja i fizički sastanci i dalje otežani te će poseta biti organizovana putem digitalnih platformi, a nova predsednica će razgovarati sa predstavnicima vlade i privatnog sektora.

Efekti investicija svuda vidljivi

Reno-Baso će se sastati sa premijerkom Vlade Srbije Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim, koji je i guverner Srbije u EBRD-u, najavljuju iz ove banke sa sedištem u Londonu.

Takođe će razgovarati sa potpredsednicom Vlade Srbije i ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović, sa guvernerom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković, a imaće sastanke i sa predstavnicima privatnog sektora i ključnih banaka u Srbiji.

Poseta će biti prilika i za razgovor sa predstavnicima delegacije Evropske unije u Srbiji i međunarodnih finansijskih institucija, kao i sa organizacijama civilnog društva.

– Efekat investicija EBRD-a u Srbiju tokom poslednjih 20 godina vidljiv je svuda, od naše podrške privatnom sektoru i malim i srednjim preduzećima, jačanja bankarskog sektora, ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu, životnu sredinu i u poslednje vreme i sve više u obnovljive izvore energiji i energetsku efikasnost – navela je Reno-Baso u saopštenju.

Saradnja oko digitalizacije i ozelenjavanja

Dodala je da se raduje što će sa Vladom Srbije i klijentima EBRD-a razgovarati o tome kako da nastave zajednički rad na daljoj modernizaciji, digitalizaciji i ozelenjavanju srpske ekonomije, kako bi se ostvario inkluzivan ekonomski rast i osnažila konkurentnost zemlje.

Pročitajte još

Rešavajući hitne potrebe privrede i postavljajući temelje za oporavak, EBRD podseća da je u Srbiju prošle godine uložila ukupno 679 miliona evra. U partnerstvu sa komercijalnim bankama, obezbedila je 480 miliona evra podrške privatnom sektoru i malim preduzećima, čime je podržano stotine malih privrednika u Srbiji.

Ova banka je, dodaje se u saopštenju, obezbedila i kredit od 85 miliona evra za izgradnju deonice Niš-Pločnik “Autoputa mira”, koji će povezati Niš, Prištinu, Tiranu sve do luke Drač u Albaniji, što će poboljšati povezanost i olakšati trgovinu u regionu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: eKapija

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike