Još osam dana za prijavu za minimalac: Detaljan vodič do državne pomoći

20.03.2021

19:57 >> 09:14

0

Autor: S. Gavrić

Novčana podrška predviđena je za ukupno milion i po zaposlenih u ugroženim preduzećima

Još osam dana za prijavu za minimalac: Detaljan vodič do državne pomoći
Pixabay

Dok deo najugroženijih sektora u Srbiji ovih dana sastanči sa predstavnicima vlasti i očekuje dodatni, četvrti po redu, paket pomoći države, uveliko je u toku prijava privrednika i preduzetnika za tzv. treći paket podrške koji podrazumeva po 50 odsto minimalne zarade za radnike za tri meseca.

Ovaj novčani iznos predviđen je, kako su ranije naveli u Ministarstvu finansija, za ukupno milion i po zaposlenih u ugroženim, mahom, malim i srednjim preduzećima. Tako će ova podrška praktično pokriti zarade za mart, april i maj, a firme će ukupno, po svakom radniku, dobiti oko 48.000 dinara, odnosno tri puta po oko 16.000 (polovina minimalne plate).

Dodatno, kako je najavljeno, još jedan pun minimalac u ovom “trećem krugu”, predviđen je za najugroženije sektore, turizam, ugostiteljstvo, rent-a-kar agencije i turističke vodiče.

Kako do pomoći?

Ono što je važno naglasiti jeste da prijava zainteresovanih poslodavaca za dobijanje martovske polovine minimalca u iznosu od oko 16.000 dinara traje još do kraja marta, što znači da je za prijavu ostalo 11 dana (osam radnih dana). Prvi minimalac biće isplaćen već 8. aprila.

Pomoć za radnike je svima dobrodošla; Foto:Pixabay/whirligigtop

Poslodavci će se za tu vrstu pomoći prijavljivati svakog meseca, odnosno kako u martu, tako i u aprilu i maju, i to popunjavanjem jednostavnog obrasca na portalu Poreske uprave.

Kako se navodi na internet stranici Poreske uprave, privredni subjekti koji žele da koriste direktna davanja dužni su da “najkasnije do 31. marta 2021. godine podnesu Obrazac PPP-PD za obračunski period februar 2021. godine, i u periodu od 1. marta do 31. marta daju posebnu izjavu na portalu Poreske uprave, za direktna davanja čija uplata će biti izvršena u aprilu 2021. godine”.

Isti postupak potrebno je ponoviti, kako se navodi na sajtu, i u aprilu (najkasnije do 30. aprila), i u maju (najkasnije do 31. maja).

Pročitajte još

Neophodni uslovi da bi se dobio novac

Uslovi za dobijanje ove vrste pomoći su isti kao i ranije, u prva dva paketa ekonomskih mera. To znači da pravo na minimalac imaju prijavljeni radnici, a nemaju oni koji “rade na crno”, ni radnici angažovani po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, kao ni ostali zaposleni koji su angažovani van radnog odnosa (sezonci, radnici po ugovoru o delu…).

Takođe, jedan od glavnih uslova za dobijanje državne pomoći je da firme u roku od tri meseca nakon poslednjeg isplaćenog minimalca ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika. Takođe, oni koji uzmu pomoć nemaju pravo isplate dividendi.

Ovom merom nisu obuhvaćene banke i finansijske institucije.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi