NBS odbila zahtev hotelijera za novi moratorijum

06.12.2020 | 15:09 >> 16:06

Autor: Georgi Mitev Šantek

Narodna banka Srbije (NBS) uputila je hotelijere da se obrate svojim bankama

Copyright Pixabay

Srpska centralna banka je odbila zahtev hotelijera da se donese propis i omogući im se novo odlaganje vraćanja kredita, kažu iz Udruženja hotelijera i restoratera Srbije (Hores).

NBS je hotelijere uputila da se obrate bankama u kojima imaju kredite, rekao je predsednik Horesa, Georgi Genov.

Zahtev za moratorijum, odnosno odlaganje u otplati kredita  jedan je od nekoliko zahteva koje je sredinom novembra tražila turistička privreda, uz smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV) na hranu na deset odsto, odlaganje ili otpis poreza i doprinosa na zarade i pojednostavljivanje procedure prijavljivanja sezonskih radnika.

Genov za 24sedam kaže da hoteli u gradovima rade ispod pet odsto popunjenosti a restorani na jedva 20 odsto kapaciteta, sad još sa skraćenim radnim vremenom, a da će situacija ostati takva do marta.

Hotelijeri i ugostitelji smatraju da bi banke od moratorijuma imale koristi jer bi se otplaćivala tekuća kamata a odložila samo otplata glavnice zajma, na koju bi se kamata produžila i zbog čega bi banke imale uvećanu zaradu. Uz dodatnu zaradu banaka, hotelima bi se omogućilo da prežive, jer sada nemaju gotovo nikakvih prihoda.

Narodna banka je propise o moratorijumima koji su predloženi bankama a one ih usvojile, donosila dva puta ove godine i oni su bili usaglašeni sa paketima pomoći države privredi zbog pandemije koronavirusa.

Onaj iz marta je trajao tri meseca i koristilo ga je 84 odsto zaduženih preduzeća. Drugi, julski koji je trajao dva meseca i istekao je u septembru, koristilo je 69 odsto firmi.

Copyright Zasad ništa od odlaganja, Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

U intervjuu za 24sedam guvernerka Jorgovanka Tabaković je rekla da to što je veliki broj klijenata prihvatio oba propisana moratorijuma govori da je ta mera bila adekvatna podrška prevenciji potencijalnih poteškoća u izmirivanju obaveza prema banci, kao i ublažavanju posledica pandemije“.

Pročitajte još:

Sve nedoumice oko izmene poreskih zakona: Šta se menja u porezu na imovinu i ko će plaćati više?

Pokretanje biznisa: Teško do novca, ali to možda i nije loše

Na na pitanje o eventualnom trećem moratorijumu guvernerka je rekla centralna banka „nastavljamo da kontinuirano pratimo situaciju u finansijskom sektoru, analizira efekte svih do sada preduzetih mera, među kojima i zastoja u otplati obaveza, i preduzima sve potrebne aktivnosti kako bi se u što većoj meri ublažili negativni efekti zdravstvene krize“.

Da su hotelijeri i  ugostitelji u velikim problemima svesni su i u bankama. Dejan Janjatović, član Izvršnog odbora NLB banke za 24sedam je rekao ranije da su pojedine industrije poput ugostiteljstva i saobraćaja osetile najveći udar i da je privrednicima iz tih segmenata, kao i njihovim zaposlenima, svakako pomoć potrebnija nego drugima.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam