Turska lira snažno pala prema dolaru

22.03.2021

08:12

0

Zabrinutost da će dešavanja s turskom lirom izazvati poremećaje na drugim finansijskim tržištima odrazila se na jačanje američkog dolara

Turska lira snažno pala prema dolaru
Turska lira sve slabija - Copyright GuidesGlobal&Pixabay

Turska lira je pala danas na rekordno nizak nivo prema dolaru nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom vikenda iznenadio investitore smenom guvernera centralne banke Nadžija Agbala i imenovanjem na tu funkciju Sahapa Kavčioglua, kritičara visokih kamatnih stopa.

Na valutnim berzama u Aziji, lira se trgovala jutros po kursu od 8,1 lira za dolar, što je pad od 11 procenata u odnosu na nivo na zatvaranju u petak. U jednom trenutku tokom trgovanja je čak bila u padu za 14,9 posto, na 8,485 lira za dolar, približivši se istorijskom minimumu od 8,58, izveštava Rojters.

Zabrinutost da će dešavanja s turskom lirom izazvati poremećaje na drugim finansijskim tržištima odrazila se na jačanje američkog dolara, valute koju investitori smatraju sigurnim utočištem.

Japanski jen je zabeležio rast prema evru, australijskom i novozelandskom dolaru usled spekulacija da će pojedinačni japanski investitori koji su nedavno kupovali liru po višem kursu biti prinuđeni da smanje gubitke i zatvore svoje pozicije.

Pročitajte još

Dolar je registrovao neznatno kretanje prema jenu i trgovao se na nivou od 108,89 jena, a istovremeno je ojačao prema britanskoj funti na 1,3833 dolara.

Evro se blago spustio prema američkoj valuti na 1,1885 dolara.

Pad apetita za rizikom izvršio je pritisak na australijski dolar, koji je pao na 0,7725 američkih dolara. Novozelandski dolar je takođe blago oslabio na 0,7153 američkih dolara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike