Podrška malom biznisu: EBRD kreditira MSP u Srbiji sa 20 miliona evra

15.04.2021

10:46 >> 14:35

0

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je ugovor o kreditnoj liniji od 20 miliona evra sa UniCredit Leasing Srbija za jačanje konkurentnosti malih

Podrška malom biznisu: EBRD kreditira MSP u Srbiji sa 20 miliona evra
Copyright Pixabay

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je ugovor o kreditnoj liniji od koje je više od polovine namenjeno za ulaganja u zelene tehnologije i energetsku efikasnost.

U pomoći malom biznisu dodatno se pridružila se i EU, čija je EBRD banka, i ona će bespovratno finansirati iz budžeta Unije 15 odsto vrednosti kredita.

EBRD u saopštenju ističe da će mala i srednja preduzeća tako imati pristup sredstvima koja im mogu pomoći da investiraju u unapređenje svog poslovanja i dostizanje EU standarda.

Sredstva se mogu koristiti za unapređenje tehnologija, radnih procesa ili usluga, posebno u pogledu kvaliteta proizvoda, zdravlja i bezbednosti i ekoloških standarda koji se zahtevaju na tržištu EU.

MSP će imati pristup i tehničkoj podršci, uključujući savetodavnu podršku EBRD-a i nakon uspešnog završetka investicije stiču uslove za bespovratna sredstva u iznosu od 15 odsto od ukupnog iznosa kredita koji finansira EU.

Za konkurentnost Zapadnog Balkana

Ova kreditna linija deo je Programa podrške za konkurentnost MSP Zapadnog Balkana, za koji EBRD obezbeđuje kredite, a EU bespovratna sredstva i tehničku pomoć.

Cilj programa koji se u Srbiji sprovodi u saradnji sa Ministarstvom privrede je da se pomogne malim i srednjim preduzećima da modernizuju svoje aktivnosti i iskoriste mogućnosti trgovine u regionu Zapadnog Balkana i šireg evropskog tržišta.

Na predlog Ministarstva privrede, EU je iz pretpristupnih (IPA) fondova odobrila dodatnih 10 miliona evra za EBRD Program za podsticanje konkurentnosti MSP u Srbiji.

Pročitajte još:

– Pristup dobro strukturiranoj finansijskoj i savetodavnoj podršci može da podstakne lokalne firme da ulažu u jačanje svoje konkurentnosti, a iz rada sa tim firmama videli smo kako to može da im pomogne da od lokalnih firmi postanu lideri u svojim sektorima. Zbog toga ćemo zajedno sa našim partnerima, Evropskom unijom i Ministarstvom privrede Srbije, nastaviti da poboljšavamo pristup finansiranju za MSP u Srbiji – rekla je odlazeća regionalna direktorka EBRD-a za zapadni Balkan i direktorka kancelarije u Srbiji, Žužana Hargitai.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković je tim povodom izjavila da je jedan od osnovnih ciljeva tog ministarstva podrška malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, jer je njihov razvoj ključan za održivi rast srpske ekonomije.

– U ostvarivanju tog cilja  važno je obezbediti njihov kontinuirani pristup finansijskim sredstvima. Zato mi je posebno drago što je još jedna finansijska institucija omogućila da malim i srednjim preduzećima bude dostupno više novca za investiranje u savremenu opremu. Na taj način oni će poboljšati poslovanje, unaprediti konkurentnost i otvoriti nova radna mesta, a samim tim ojačati srpsku ekonomiju i unaprediti životni standard građana, što je posebno bitno u vremenu kada smo pogođeni virusom kovid 19 – rekla je Atanasković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike