Svetske berze na putu ka novim rekordima: Poskupela i nafta Brent

15.04.2021

11:47 >> 11:49

0

Izuzetak je Moskovska berza, gde je rublja pala za čak dva procenta prema dolaru

Svetske berze na putu ka novim rekordima: Poskupela i nafta Brent
Copyright Profimedia

Svetske berze nastavljaju danas petodnevni uspon i na putu su da zabeleže nove rekordne visine, izuzev ruske berze koja je uzdrmana najavom potencijalnih najoštrijih američkih sankcija u poslednjih nekoliko godina.

Na tržištima kriptovaluta, bitkoin je blago skliznuo sa najnovijeg maksimuma, a na robnim berzama Brent nafta je dostigla nivo od skoro 67 dolara za barel.

Evropski indeks STOKS 600 otvorio je trgovanje novom maksimumu svih vremena, usled brojnih pozitivnih kompanijskih izveštaja o zaradama, koji su ublažili rastuću zabrinutost zbog trećeg talasa kovid infekcija na Starom kontinentu, izveštava Rojters.

Na Volstritu tendencija rasta

Američki dolar se spustio na četvoronedeljni minimum uoči objave statističkih podataka o maloprodaji u martu, pri čemu među investitorima sve više jača uverenje da će američke kamatne stope ostati niske, dok je u Evropi “poplava” emisije dužničkih hartija podigla prinos na nemačke obveznice na najviši nivo u četiri nedelje.

Grozničava atmosfera vlada i na Istanbulskoj berzi, gde se čeka prvi sastanak centralne banke pod novim guvernerom nakon što je poslednji smenjem prošlog meseca zbog povećanja referentne kamatne stope.

AP Photo/Seth Wenig

Na Moskovskoj berzi, ruska rublja je pala za čak dva procenta prema dolaru posle medijskih izveštaja da će SAD kasnije danas objaviti nove sankcije zbog navodnog ruskog mešanja u američke izbore i sajber aktivnosti.

Na meti novih sankcija će biti pojedinci i privredni subjekti, a ne isključuju se ni eventualne nove agresivne mere usmerene na ruski državni dug, izjavio je jedan izvor u razgovoru za Rojters.

Fjučersi na Volstritu jutros pokazuju tendenciju rasta nakon mešovitih rezultata na zatvaranju trgovanja u sredu, uprkos skoku akcija banaka poput Goldman Saksa i Vels Fargoa.

Blagi pad bitkoina

Na azijskim tržištima kapitala, investiciona aktivnost je bila prigušena tokom noćašnjeg trgovanja, pri čemu je indeks Tokijske berze Nikei zabeležio zanemarljivo kretanje, dok su glavne berze u Hong Kongu i Kini zaključile dan u minisu od 0,5 i 0,6 odsto.

Bitkoin se blago spustio sa rekordnog nivoa od preko 64.000 dolara na 62.614 dolara; Pixabay

Na kripto berzama nije bilo velikih turbulencija. Najveća i najpoznatija digitalna valuta na svetu, bitkoin, blago se spustila sa rekordnog nivoa od preko 64.000 dolara na 62.614 dolara.

Pročitajte još

Kada je reč o tradicionalnim tržištima valuta, dolar je pao prema japanskom jenu četvrti dan zaredom, na 108,90 jena. Evro se trguje na nivou od 1,1977 dolara, a britanska funta se menja za 1,3776 dolara.

Na robnim berzama, nafta se zadržala blizu jednomesečnih najviših cenovnih nivoa nakon rasta od skoro pet procenata u sredu. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) objavila je da postoje znaci da se preterano obimne globalne zalihe nafte sada “spuštaju”.

Cena severnomorske nafte Brent ojačala je za dva centa na 66,60 dolara za barel, dok je američka sirova nafta WTI skliznula za pet centi na 63,1 dolara po barelu. Vrednost zlata je povećana za 0,4 procenta, na 1.741,8 dolara za uncu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike