Izmena švajcarske formule: Krkobabić predlaže „hrvatsku“ penziju svima

17.04.2021

10:36 >> 08:48

0

Ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić, potvrđuje da će se menjati švajcarska formula usklađivanja penzija ali i daje novi predlog za njihovo dobijanje

Izmena švajcarske formule: Krkobabić predlaže „hrvatsku“ penziju svima
Copyright Tanjug/Nikola Andjic

Ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić, izjavio je danas da je postignuta saglasnost da se koriguje postojeći model švajcarske formule za usklađivanje penzija i predlaže uvođenje neke vrste garantne penzije, kao specijalnog socijalnog davanja.

On je na TV Prva rekao da je švajcarska formula bio bitan iskorak da se otkloni arbitrarnost i da se znaju pravila po kojima se penzije usklađuju. Krkobić je rekao da ipak švajcarska formula nije idealna, kao što ništa nije idealno.

– Slabosti su jednostavne – na duži rok penzije gube trku sa zaradama. Zarade rastu 10,6 odsto, penzije rastu 5,9 odsto – računica je jednostavna i tu ne treba mnogo pameti – rekao je Krkobabić, inače predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije.

Takođe kaže da se povećavaju razlike između najviših i najnižih penzija.

– Ako imate penziju od 100.000 dinara, a raste 5,9 odsto – to je 5.900 dinara. Ako imate penziju od 10.000 dinara, ona raste samo 590. To su neke nepravilnosti na koje ukazujemo – dodao je Krkobabić.

On je rekao da su tu i ljudi koji neće ostvariti pravo na penziju iz različitih razloga – nemaju godine života, nemaju godine staža, nisu radili, nisu uplaćivali.

Pročitajte još:

– Ima ih veliki broj, a od nečega moraju da žive. Naš stav je da tu moramo da damo neku vrstu garantne penzije, to je vrsta specijalnog socijalnog davanja – rekao je Krkobabić.

Naveo je da je to nedavno u Hrvatskoj definisano i iznosi 106 evra.

– Pošto se mi takmičimo s Hrvatskom i u BDP-u i u sličnim stvarima, evo moj predlog je da razmislimo da to bude bar 107 evra – rekao je Krkobabić, koji je i predsednik PUPS-a.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike