Agencija za privredne registre pokrenula 5.400 prinudnih likvidacija

23.04.2021

12:51 >> 16:30

0

U APR-u su naveli da je 2019. očišćen najveći broj tih ljuštura firmi koje su se zatekle u registru, a nisu funkcionisale godinama

Agencija za privredne registre pokrenula 5.400 prinudnih likvidacija
Copyright Pixabay

Agencija za privredne registre (APR) podnela je 5.453 obaveštenja da pokreće prinudnu likvidaciju privrednih društava što je manje nego prošle godine, a kako je ocenjeno, broj uopšte nije dramatičan jer se ogroman broj kompanija i osniva.

Na konferenciji za medije direktor APR Milan Lučić podsetio je da je prošle godine poslato 5.779 obaveštenja o prinudnoj likvidaciji i istakao da očekuje da i ubuduće broj bude sličan ovogodišnjem.

Naveo je da je u 2019. godini kada je bilo 24.388 podnetih obveštenja očišćen najveći broj tih “ljuštura firmi” koje su se zatekle u registru, a nisu funkcionisale niz godina.

Lučić je rekao da će APR nastaviti po službenoj dužnosti da podnosi i prekršajne prijave protiv pravnih lica koja nisu ispunila zakonsku obavezu i upisala stvarne vlasnike u registar.

Pročitajte još

Objasnio je da je broj privrednih društava koji je upisao stvarnog vlasnika u skladu sa evropskim prosekom, dok upis od drugih pravnih lica koji su obveznici zakona nije u skladu sa evropskim prosekom.

Apostrofirao je udruženja građana i apelovao na njih da registruju stvarne vlasnike kako ne bi došli pod udar kazni koje su za pravna lica pola miliona dinara, a za odgovorna lica 50.000 dinara.

Direktor APR-a danas je izneo i podatak da je u prva tri meseca 2020. godine broj građevinskih dozvola skoro 30 odsto veći nego u istom periodu 2019. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike