Do kredita samo uz stalni posao i redovnu platu, ali još jedan uslov ima ključnu ulogu

24.04.2021

07:53 >> 11:39

0

Autor: S. Gavrić

Komercijalne banke u skladu sa politikom kuće i procenama rizičnosti svakog klijenta određuju uslove kreditiranja

Do kredita samo uz stalni posao i redovnu platu, ali još jedan uslov ima ključnu ulogu
Pixabay/ Raten-Kauf

Bez stalnog posla i redovne plate gotovo je nemoguće dobiti kredit banke, ali postoje još neki, manje poznati, pa čak i “skriveni“ uslovi, za koje saznate tek kada pokucate na bankarska vrata.

Takvo iskustvo imala je i Beograđanka Milena A. (41), koja je nedavno posetila banku čiji je klijent kako bi se informisala o uslovima za dobijanje gotovinskog kredita.

“Mlade” firme ne prolaze

– Iznenadila sam se kada su me pitali gde radim i od kada ta firma postoji, odnosno kada je osnovana – kaže Milena za 24sedam.

Prema njenim rečima, posao, odnosno njen radni staž nije bio sporan, ali jeste “staž“ preduzeća.

– Firma u kojoj radim osnovana je u julu prošle godine, a ja sam na jesen menjala posao. Iako sam stalno zaposlena više od 10 godina i imam sve vreme redovnu platu, banka ne može da mi odobri kredit jer kompanija u kojoj sada radim postoji samo osam meseci – ističe naša sagovornica.

Važno je i gde radite…. Foto:Pixabay/whirligigtop

Kako je dodala, službenik banke joj je objasnio da je uslov za keš kredit da firma u kojoj je zaposlen korisnik kredita postoji najmanje dve godine, odnosno 24 meseca.

Slično iskustvo imala je i Leskovčanka Marija V. (33) koja planira da uzme stambeni kredit. Međutim, njoj su u banci čiji je dugogodišnji klijent rekli da firma u kojoj radi mora da posluje najmanje godinu dana, što je ipak kraći rok. Srećom, godišnjica osnivanja kompanije je bila u martu ove godine, tako da je njen zahtev za stambeni kredit prihvaćen.

Obavezan radni odnos šest meseci

Olakšice zbog korone i kod kredita

U NBS navode i da su tokom 2020. preduzeli više aktivnosti sa stanovišta svojih nadležnosti, kojima su kreirane regulatorne pretpostavke za olakšan pristup građana stambenim kreditima.

– Između ostalog, stvorena je mogućnost za banku da građanima odobri stambeni kredit za kupovinu prve stambene nepokretnosti, a koji je obezbeđen hipotekom na nepokretnosti pod uslovom da je obezbedila da iznos tog kredita nije veći od 90 odsto vrednosti te nepokretnosti – ističu u NBS.

Ovako je, kako dodaju, stvoren pravni osnov da banke mogu prilikom odobravanja navedene vrste kredita da smanje učešće na 10 odsto.

Zvanično, u većini banaka ne navode da je jedan od uslova i to koliko dugo posluje kompanija u kojoj je potencijalni korisnik kredita zaposlen, već uglavnom uobičajene “stavke”, poput državljanstva, prebivališta u zemlji, stalnog zaposlenja od minimum šest meseci i slično.

Tako u Erste banci ističu, barem kada je reč o stambenom kreditu, da korisnik treba da ima državljanstvo Republike Srbije i prebivalište u našoj zemlji, da bude zaposlen na neodređeno vreme ili da ima status penzionera.

– Kada je reč o zaposlenima, potrebno je da budu u radnom odnosu najmanje šest meseci u kontinuitetu kod poslednjeg poslodavca, odnosno 12 meseci ako poslodavac ima manje od pet zaposlenih – kažu za 24sedam u Erste.

Kako dodaju, potrebno je da korisnik kredita i solidarni dužnik, ako postoji, prenesu lična primanja na tekući račun otvoren u ovoj banci, kao i da mora biti zadovoljena kreditna sposobnost klijenta. Takođe, u Erste banci naglašavaju da već duži niz godina uslovi nisu promenjeni.

I u Rajfajzen banci navode da je osnovni uslovi za dobijanje stambenog kredita otvoren tekući račun kod njih, na koji je uplaćena minimum jedna neto zarada do dana puštanja kredita.

– Zatim, minimum šest meseci rada na trenutnom radnom mestu na neodređeno vreme, kao i minimum 20 godina starosti klijenta u trenutku odobrenja i maksimum 65 godina starosti u momentu otplate poslednje rate kredita – kažu za 24sedam u Rajfajzen banci, i dodaju da ni kod njih ovi uslovi nisu menjani u odnosu na prethodne godine.

Sve u skladu sa politikom kuće

Pročitajte još

U Narodnoj banci Srbije ističu da uslove kreditiranja određuju same banke u skladu sa svojim unutrašnjim aktima i sopstvenim procenama rizičnosti klijenta.

– Banke su dužne da uspostave i svojim unutrašnjim aktima urede odgovarajući kreditni proces i da u okviru tog procesa urede kriterijume i principe za odobravanje kredita i svih drugih plasmana klijentima. Pri donošenju odluke o odobravanju kredita banke su dužne da procene kreditnu sposobnost svakog pojedinačnog dužnika kao i druge relevantne faktore. Takođe, ukazujemo i na to da o izboru klijenta banke slobodno odlučuju, u skladu sa svojim unutrašnjim aktima i sopstvenim procenama rizičnosti klijenta – kažu za 24sedam u NBS.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi