Ministar Mali: Danas isplata pomoći za gradske hotele

27.04.2021

09:25 >> 14:22

0

Autor: S. G.

Ovom pomoći pokušavamo da očuvamo taj sektor i desetak hiljada radnih mesta u tim hotelima, rekao je ministar finansija

Ministar Mali: Danas isplata pomoći za gradske hotele
Profimedia

Danas počinje isplata planiranih subvencija gradskim hotelima u ukupnom iznosu od oko 10,3 miliona evra, odnosno 1,22 milijarde dinara, istakao je ministar finansija Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, planirana je isplata 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi za ukupno 294 gradska hotela, odnosno 13.573 smeštajnih jedinica i 23.811 ležaja.

Očekuje se povratak turista

– Novac će, u dinarskoj protivrednosti, biti uplaćen na posebne račune koji su otvoreni pri Upravi za trezor Ministarstva finansija. Kao što vidite, u dan i u dinar ispunjavamo svoje obaveze što dovoljno govori i o stabilnosti budžeta i o ozbiljnosti ekonomske politike koju vodimo – rekao je Mali.

Siniša Mali; Tanjug/Dragan Kujundzić

On je podsetio da su gradski hoteli, zajedno sa prethodnom pomoći koja je isplaćena sredinom oktobra 2020. godine u iznosu od 1,24 milijarde dinara, dobili ukupno 2,46 miijardi dinara.

– Kao što znate, prethodna godina je bila veoma teška za turistički i ugostiteljski sektor. Ovom pomoći pokušavamo da očuvamo taj sektor i desetak hiljada radnih mesta u tim hotelima. Mi smo uvereni da dolaze bolji dani i da već od leta, ako nastavimo sa uspehom u vakcinaciji, možemo da očekujemo povoljnu i normalnu turističku sezonu i dolazak turista u Beograd, ali i ostale gradove u Srbiji – naveo je ministar.

Dodatni vaučeri

On je rekao da u Srbiju nisu dobrodošli samo stranci, već i domaći turisti, istakavši da je rebalansom budžeta opredeljeno dodatnih 100 miliona dinara za 20.000 vaučera u vrednosti od po 5.000 dinara. Naveo je i da se ti vaučeri mogu iskoristiti za boravak u gradskim hotelima, ako su hoteli prijavljeni za korišćenje vaučera i nalaze se na listi ugostitelja Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Mali je podsetio da je od početka godine pa do kraja februara već podeljeno 100.000 vaučera za šta je izdvojeno 500 miliona dinara, što znači da ukupna suma opredeljena za ovogodišnje turističke vaučere iznosi 600 miliona dinara.

Ministar je naveo i da se država trudi da pomogne svima i da očekuje da se gradski turizam vrati na nivo na kojem je bio pre korone.

Pročitajte još

– Gradski turizam je imao ogroman udeo u našim prihodima od turizma koji su 2019. godine premašili 1,4 milijarde evra. Sa organizovanim turama dolaska turista, ali i kongresnim turizmom, mi očekujemo da se taj sektor veoma brzo oporavi – naveo je Mali.

Šest milijardi evra u 2020.

Ministar je podsetio i da je država prošle godine izašla sa dva paketa pomoći vredna 704 milijarde dinara, odnosno oko šest milijardi evra. Ovogodišnji treći paket je vredan 257 milijardi dinara, odnosno oko dve milijarde evra, što sa prethodna dva paketa podrške, čini ukupno osam milijardi evra, što je 17,2 odsto našeg BDP-a.

– To je ogromna pomoć usmerena i ka privredi i građanima, a s ciljem da se ublaže negativne posledice izazvane pandemijom korona virusa – zaključio je ministar Mali i najavio da će do kraja aprila biti uplaćena sektorska podrška za auto-prevoznike koji dobijaju 600 evra po autobusu, u periodu od šest meseci.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi