Digitalizacija “na silu”: SBB naplaćuje slanje računa

20.05.2021

11:47 >> 12:54

0

Kablovski i telekomunikacioni operater SBB je od 1. maja počeo da naplaćuje izdavanje i slanje računa, suprotno Zakonu o zaštiti potrošača, pa je na potez

Digitalizacija “na silu”: SBB naplaćuje slanje računa
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Svi “nedigitalni” korisnici SBB-a, odnosno oni koji nisu doborovoljno prešli na izdavanje elektronskih računa, dobili su od kablovskog operatera račune uvećane za 100 dinara.

Ova “papirna taksa” koju je na svoje račune primenio SBB, “u cilju promocije digitalnih računa”, kako je predočeno korisnicima koji su se žalili, direktno je suprotna Zakonu o zaštiti potrošača.

Na ovo upozorava i Udruženje za zaštitu korisnika finansijskih usluga „Efektiva“, koje je o „akciji“ SBB-a upozorilo tržišnu inspekciju.

Očekujemo da će tržišni inspektori da reaguju brzo, jer u pitanju očigledno kršenje zakona. Ako reakcija izostane, a SBB ne odustane od svoje namere, na šta ga je „Efektiva“ direktno upozorila, građani koji su oštećeni mogu da pokrenu potrošački spor. I mi ćemo videti da li ćemo da pokrenemo širu akciju – kaže, za 24edam, Dejan Gavrilović iz „Efektive“.

PAŽNJA!SBB je od 1. maja krenuo da naplaćuje izdavanje i slanje računa, suprotno članu 12. Zakona o zaštiti…

Posted by Udruženje potrošača Efektiva on Среда, 19. мај 2021.

Gavrilović ističe da se ovde ne radi o političkim igrama i da nisu u pravu oni koji na društvenim mrežama to komentarišu rečima da i Telekom i Vip isto rade.

Pročitajte još:

– Svakako nije isto kada vam neko na račun od 1.000 dinara ponudi popust ako ga platite elektronski umesto da vam štampaju i šalju uplatnicu, i ako vam uveća račun jer niste prešli ili ne želite da pređete na elektronsko plaćanje – ističe Gavrilović.

A zakon je u ovom slučaju veoma jasan i precizan. U Članu 12 Zakona o zaštiti potrošača, u poglavlju „Izdavanje računa“, navodi se da je trgovac dužan da za kupljenu robu ili uslugu potrošaču izda račun, a da je zabranjeno naplaćivanje izdavanja i slanja računa potrošaču. Kad smo već kod toga, zabranjeno je i naplaćivanje izdavanja i slanja opomena potrošaču radi naplate dospelih novčanih potraživanja.

Ukoliko se izdavanje računa naplati, prema članu 160. stav 1. tačka 5 predviđena je kazna za izdavaoca računa od 300.000 do dva miliona dinara. Tržišna inspekcija je na potezu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike