Rusi nisu odustali od SSSR-a: U Centralnu Aziju uložili 50 milijardi dolara

20.05.2021

12:11 >> 12:25

0

Ukupne investicije Rusije u zemljama Centralne Azije dostižu 50 milijardi dolara što pokazuje da Moskva ne namerava da napusti taj region, ističu iz Moskve

Rusi nisu odustali od SSSR-a: U Centralnu Aziju uložili 50 milijardi dolara
Copyright Pixabay/Image by Artur Janas

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, Andrej Rudenko, negirao je da je Rusija izgubila interes za svoj komšiluk, odnosno zemlje bivšeg SSSR-a u Centralnoj Aziji.

– Trgovinska i ekonomska saradnja sa centralno-azijskim zemljama se rapidno razvija. Iznos kumulativnih ruskih investicija bliži se cifri od 50 milijardi dolara od čega je 36 milijardi dolara vrednost investicija u Kazahstanu, oko 10 milijardi dolara u Uzbekistanu i 1,5 milijardi dolara u Tadžikistanu – rekao je Rudenko na otvaranju skupa o Centralnoj Aziji na konferenciji Valdai.

SSSR

Pročitajte još:

On je dodao da te cifre negiraju tvrdnje da Rusija navodno nema ekonomski interes u Centralnoj Aziji i da je izgubila interesovanje za to područje.

Rusija je pružila značajnu pomoć centralnoazijskim državama u borbi protiv korona virusa, prenosi Tass.

– Region Centralne Azije je bio i ostao jedna od ključnih zona interesa ruske spoljne politike u evroazijskom prostoru. Rusija namerava da nastavi aktivno učešće u tom procesu kako na bilateralnoj tako i multilateralnoj osnovi – rekao je Rudenko.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike