Onlajn trgovina u EU od jula skuplja i komplikovanija

24.05.2021

13:42

0

Zbog masovne internet kupovine iz tzv. trećih zemalja, EU procenjuje da je do sada izgubila sedam milijardi evra javnih prihoda

Onlajn trgovina u EU od jula skuplja i komplikovanija
Copyright Pixabay/ Bruno /Germany

Kupovina jeftinih dalekoistočnih proizvoda koje nude brojne popularne internet stranice, poput AliExpressa ili Ebaya, postaće komplikovanija, ali i skuplja od 1. jula ove godine.

Naime, evropska direktiva doneta pre četiri godine stupiće na snagu kako bi zaštitila internet trgovce u EU-u jer su u nepovoljnijem položaju u odnosu na azijsku konkurenciju. Nakon Bregzita, to vredi i za one iz Velike Britanije.

Zbog masovne internet kupovine iz tzv. trećih zemalja, EU procenjuje da je do sada izgubila sedam milijardi evra javnih prihoda.

Poštanske pošiljke male vrednosti do 22 evra poreklom iz zemalja izvan EU oslobođene su PDV-a. Početkom jula ovo se rasterećenje ukida i za svu robu kupljenu putem interneta i isporučenu iz tzv. treće zemlje ili zemljama izvan EU-a, uvozni PDV će se naplaćivati po stopi koju naplaćuje svaka država članica. Gornja granica vrednosti pošiljki za koje će morati da se plati samo PDV iznosi 150 evra. Skuplje pošiljke se carine.

U zemljama Unije PDV značajno varira, krećući se od 17 odsto u Luksemburgu i 18 odsto na Malti, do rekordnih 27 odsto u Mađarskoj.

Internet trgovci ili platforme za internet trgovinu imaju mogućnost da sami naplaćuju PDV prilikom prodaje putem interneta i prenose ga u zemlje kupca. Neki to rade od početka ove godine za isporuke u Veliku Britaniju.

Ako to ne učine (potrošači će na to morati da obrate posebnu pažnju), uvozni PDV naplatiće se primaocu i to preko tzv. carinskog deklaranta (poštanski operater, kurirska služba ili carinski zastupnik). To podrazumeva dodatne troškove, jer carinski deklaranti mogu naplatiti troškove svoje usluge primaocu paketa.

Zbog Bregzita važiće ista pravila za kupovinu u ostrvskim internet trgovinama, koje su poslednjih godina prilično popularne u EU, kao i za kineske ili hongkonške internet prodavnice. Roba s britanskog ostrva oslobodiće se carine, ali samo ako će uglavnom biti britanskog porekla.

Pročitajte još

– Za uvoz iz UK u EU, samo ona roba odgovarajućeg, britanskog, porekla biće oslobođena carina, čak i ako je njihova vrednost veća od 150 evra (za takvu robu i dalje će morati da se plati slovenski PDV). smatra se britanskim poreklom ako je proizvod do 60 odsto britanski – naveli su na svojoj web stranici u Evropskom potrošačkom centru (EPC).

Ako krajnji kupac kupi dobra u vrednosti do 150 evra od isporučitelja koji ne primenjuje IOSS, pošiljka dolazi iz treće zemlje, na primer Kine, u poštanski ured u Zagrebu. Ako kupac preuzme pošiljku obvezan je da plati PDV pri uvozu po stopi od 25 odsto. Prema tome, prilikom kupovine dobara koja pristižu u pošiljkama iz trećih zemalja, krajnji kupci treba da obrate pažnju na to da li je PDV uključen u iznos koji plaćaju isporučiocu.

Ukoliko PDV nije uključen u taj iznos, prilikom preuzimanja pošiljke biće u obavezi da plate PDV pri uvozu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: SEEbiz

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike