Bitkoin nastavlja da divlja, da li i Srbi prelaze na druge kriptovalute

09.06.2021

05:38 >> 13:13

0

Najpoznatija svetska kriptovaluta gubi na privlačnosti zbog konstantnog i značajnog menjanja vrednosti, ali ne za sve investitore

Bitkoin nastavlja da divlja, da li i Srbi prelaze na druge kriptovalute
Copyright Foto:Pixabay/WorldSpectrum

Sa trenutnom vrednošću na tržištu od 34.600 dolara, bitkoin je ponovo u padu i više ne uliva poverenje mnogim investitorima koji su se opekli na njegovim vrtoglavim jačanjima i padovima. Finansijski šok doživeli su kako u svetu, tako i u Srbiji, ali taj šok se različito odražava na različite investitore, kaže za 24sedam Aleksandar Matanović, vlasnik kriptomenjačnice ECD.rs.

– Oni koji su mislili da će u Srbiji lako i brzo da zarade na kriptovalutama preverali su se, kao i mnogi u svetu. Oni su šokirani oscilacijama u ceni bitkoina poslednjih meseci, i razočarani u kriptovalute. Oni ozbiljni ulagači, na dugi rok, to su već pregurali mnogo puta, i oni znaju da iza tih velikih skokova, a potom velikih padova, postoji konstanta. A ona kaže da se posle toga cena zadrži na višem nivou. To je jedan „zdrav proces“ – rekao nam je Matanović.

Savet je – ne slušajte savete

Aleksandar Matanović kaže da je investiranje u kriptovalute veoma specifično i da za to nema klasičnih investicionih savetnika, kao za druge berze.

– Mnogi pitaju za savet, jer ne znaju koju kriptovalutu da odaberu, ali ne bi trebalo slušati ničiji savet, jer radi se o vašem novcu. Jedini mogući savet je da ako neko hoće da se ozbiljno upusti u to mora da se upozna sa celim procesom i različitim valutama. Kada to učini, jasno će mu biti i u šta, kad i koliko da uloži – objašnjava Matanović.

On kaže da se ne može tačno reći koliko ljudi iz Srbije trguje bitkoinom i drugim kriptovalutama, a da je gruba procena „više od 10.000 a manje od 100.000“.

Na velikoj nizbrdici

Aktuelan silazni trend počeo je sredinom maja, kada je nakon mesec dana manje fluktuacije ova kriptovaluta vredela nešto manje od 59.000 dolara.

Gubitak veći od 40 odsto u samo mesec dana nije ono najgore što je moglo da zadesi novopečene vlasnike, jer ako su bitkoin kupili u vreme najvećeg „ludila“ za ovim digitalnim novčićem, sredinom aprila, za jedan komad su platili gotovo 65.000 dolara. Ukoliko su ga, razočarani, prodali ovih dana, u manjku su većem od 28.000 dolara po komadu, odnosno oko 45 odsto ukupne investicije.

Ništa manje oscilacije, doduše procentualno, a ne u hiljadama dolara, ima i druga po popularnosti valuta, eter. Podaci Coindesk.com kažu da je ova kriptovaluta trenutno relativno stabilna na nivou od 2.500 dolara. Ali i taj nivo je daleko od pika koji je bio u prvoj trećini maja, kada se njime trgovalo za više od trećine veću cenu – 4.077 dolara.

Na visinama iz majskog „ludila“ nije više ni valuta za koju se sve više čuje u poslednje vreme, dodžkoin (dodgecoin). Ova „jeftina“ valuta sada vredi 0,32 dolara, a kada je kripto tržište eksplodiralo pre četrdesetak dana bila je na nivou od 0,72 dolara, što je više nego dvostruko veća vrednost.

Zabrinuti i finansijski regulatori

Ovakav tobogan vrednosti koju stiču i gube investitori počinje da ozbiljno zabrinjava i samu finansijsku vlast u SAD, zemlji koja se diči poslovnim slobodama i ograničenom regulacijom.

Kinezi: Niša to ne vredi

U međuvremenu, bitkon i kriptovalute trpe udare i na drugom kraju planete. Kineske vlasti su krajem maja dodatno pooštrile ograničenja finansijskim institucijama i platnim kompanijama za pružanje bilo kakvih usluga povezanih s kriptovalutama. Kineska centralna banaka je jednostavno rekla da virtuelne valute nisu podržane bilo kakvom stvarnom vrednošću.

Takav udarac je, zbog ogromnog kineskog tržišta, mnogo veći nego što kriptovalute mogu da profitiraju od toga što je, recimo, El Salvador ovih dana priznao bitkoin kao legalno sredstvo plaćanja.

Prema navodima CNBC-a, finansijske vlasti se spremaju da preuzmu aktivniju ulogu u regulaciji tržišta kriptovaluta koje je vredno 1.500 milijardi dolara, jer su sve zabrinutije za štete koje trpe štediše i investitori.

Stvar je ozbiljna, tim pre što, pored „bumerskog“ bitkoina, mlađoj populaciji, koja i pored prirodnog snalaženja u digitalnom svetu ipak nema i dovoljno dobru finansijsku pismenost, kao „alternativne kriptovalute“ društvene mreže nude sejfmun, šiba inu, binaskoin, kadano…

A da zabrinutost nije bez razloga i da je tržištu, čak i kada su u pitanju „tajnovite“ kriptovalute, potrebna regulacija, pokazuje i nivo manipulacije koji je iskazan u „slučaju Tesla“.

Vlasnik samo jedne kompanije u dva tvita je uspeo da prvo pogura ka rekordnim visinama a potom znatno obori vrednost bitkoina. Gazda „Tesle“ Ilon Mask je početkom februara prvo objavio da je kompanija kupila bitkoine za milijardu i po dolara i da će prodavati automobile za kriptovalutu. Tržište je poludelo, i do maja je sa 38.000 dolara ova kriptovaluta narasla na 60.000 dolara.

Pročitajte još:

A onda je 12. maja „mađioničar“ Mask rekao da „Tesla“ suspenduje prodaju za bitkoine, navodno zbog ekološke štete koju rudarenje kriptovaluta donosi svetu. Jednim tvitom je sa tržišta u danu isparilo 300 milijardi dolara vrednosti.

– To je uglavnom novac onih kratkoročnih investitora. One koji igraju na dugi rok Maskovi tvitovi ne uznemiravaju, jer su oni svesni toga da ništa što on danas tvituje neće uticati na to koliko će bitkoin vredeti za pet godina – zaključuje Aleksandar Matanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike