Kupci se promenili: U SAD u cugu bankrotiralo 100 tržnih centara

15.06.2021

09:05 >> 09:32

0

Vašington Prajm grupa”, vlasnik tržnih centara na više od sto lokacija širom Sjedinjenih Država, podnela je zahtev za uvođenje stečaja

Kupci se promenili: U SAD u cugu bankrotiralo 100 tržnih centara
Copyright Foto: 24sedam/ J. V.

“Vašington Prajm grupa” podnela je u SADA zahtev za uvođenje stečaja pozivajući se na posledice mera zatvaranja tokom korona pandemije.

Grupa sa sedištem u Kolumbusu, u državi Ohajo, podnela je zahtev za zaštitu od bankrota po osnovu poglavlja 11 američkog Zakona o stečaju, navodeći da joj je kovid-19 stvorio znatne probleme i da je ovaj korak neophodan, izveštava CNN.

“Vašington Prajm” je obezbedio 100 miliona dolara novih sredstava za podršku svakodnevnom poslovanju, tako da može da “nastavi normalan rad bez prekida”.

Akcije kompanije su se stropoštale nakon vesti za čak 55 posto na trgovanju pre zvaničnog otvaranja Njujorške berze, a u poslednjih 12 meseci su pale za 60 procenata.

Promena potrošačkih navika i orijentacija ka onlajn trgovini i pandemija uzdrmali su maloprodajnu industriju tokom 2020, pa su ranije još dva vlasnika tržnih centara u SAD, “CBL Propertiz” i “PREIT”, podneli prošle godine zahteve za stečaj navodeći kao razlog slične probleme.

– Tokom finansijskog restrukturiranja, nastavićemo da radimo na maksimiziranju vrednosti naše imovine i naše operativne infrastrukture – izjavio je izvršni direktor “Vašington Prajma”, Lu Konforti.

Pročitajte još:

Iz kompanije su naveli da “sprovođenje sveobuhvatnog i sporazumnog finansijskog restrukturiranja” ima za cilj smanjenje njihovog duga teškog skoro milijardu dolara.

Pandemija je ubrzala prelazak na kupovinu putem Interneta, a nastavak rasta e-trgovine dovešće do zatvaranja sve većeg broja fizičkih prodavnica kada se pandemija okonča, predviđaju analitičari specijalizovani za trgovinu na malo u švajcarskoj UBS banci.

U njihovom izveštaju se procenjuje da će u narednih pet godina biti zatvoreno oko 80.000 prodavnica, kao i da će u istom periodu opasti broj američkih tržnih centara, dodaje CNN.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike