Šta je sve najavio predsednik: Koje poreze ćemo manje plaćati?

17.06.2021

09:54 >> 10:49

0

Aleksandar Vučić juče je rekao da će uskoro biti ukinuta obaveza plaćanja godišnjeg poreza na dohodak za građane mlađe od 40 godina

Šta je sve najavio predsednik: Koje poreze ćemo manje plaćati?
Copyright Pixabay

Porez na ekstra zarade, kao i porezi i doprinosi na zarade mladih, i porezi i doprinosi na primanja zaposlenih koji rade na projektima istraživanja i razvoja biće uskoro smanjeni, najavio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je na konferenciji za novinare pre svega rekao da će biti ukinut ekstra porez za mlađe od 40 godina.

– Ukinućemo obavezu plaćanja godišnjeg poreza na dohodak za građane mlađe od 40 godina. Reč je o onom ekstraporezu koji plaćaju svi koji imaju platu veću od proseka. To je signal za mlade da mislimo na njih – naglasio je Vučić.

Takođe, kako je dodao, biće doneta i odluka o trogodišnjem oslobađanju od plaćanja poreza i doprinosa do 70 odsto za osobe koje prvi put ulaze na tržište rada, a imaju do 40 godina i da će to isto važiti za ljude koji rade na projektima istraživanja i razvoja.

– Zatim uvodimo trogodišnje oslobođenje od plaćanja poreza i doprinosa u iznosu od 70 odsto na zarade zaposlenih koji prvi put ulaze na tržište rada. To će direktno dovesti do povećavanja zarada mladih. Pod tri, oslobođenje od 70 odsto poreza i doprinosa na zarade zaposlenih koji rade na projektima istraživanja i razvoja – objasnio je predsednik.

PKS: Više posla za mlade u Srbiji

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, izjavio je danas Tanjugu da će nove mere za oslobadajanje od poreza, doprineti većem zapošljavanju mladih i njihovom ostanku u zemlji.

Pročitajte još

– Krajnji cilj je da se zaposli što više mladi, kao i da dobiju priliku da uče kroz posao. Kompanijama sve ove mere znače mnogo, da rasterete svoja davanja za zaposlene. Takođe, moći će više da se fokusiraju na proizvodnju i usluge, a mladima da daju šansu i da imaju kvalitetne zaposlene – rekao je Čadež.

Kaže da su mladi u Srbiji sve više spremni da pokrenu svoj biznis, kao i da je mladima kroz dualno obrazovanje omogućeno da se školuje za profesije koje se traže na tržištu rada.

Podsetio je da država realizuje projekat Moja prva plata zajedno sa PKS i navodi da će taj projekat biti nastavljen, kao i da su kompanije do sada bile davale čak i veće iznose od onoga što je obezbedila država.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike