Muke za penzionere-preduzetnike: Da se vrate minimalci ili s državom na sud

24.06.2021

05:45 >> 06:36

0

Ko god je preduzetnik i penzioner u isto vreme mogao bi da ga dobije veoma neprijatno pismo iz Poreske uprave

Muke za penzionere-preduzetnike: Da se vrate minimalci ili s državom na sud
Copyright Profimedia

Nekima od onih ljudi koji nisu želeli da u pecanju provedu ostatak života posle odlaska u penziju, i hrabro su zagazili u preduzetničke vode, život bi mogao da napravi veoma neprijatno iznenađenje. Državna pomoć data građanima i privredi kako bi lakše prebrodili krizu zbog kovida, naime, ne važi jednako i za ovu neobičnu kategoriju i može se desiti da su od aprila do danas Trezoru dužni oko 50.000 dinara.

Ukoliko su penzioneri-preduzetnici uzeli pare koje su zaslužili i kao najstariji građani koji su poreze i doprinose plaćali ceo svoj radni vek, ali i kao preduzetnici koji ih plaćaju i dalje, moraće da vrate pare i plate penale. Tako barem izgleda prema nezvaničnim informacijama iz Poreske uprave i Ministarstva finansija.

Preduzetnici zatečeni

Redakciji 24sedam se javio čitalac koji spada u tu “čudnu“ kategoriju penzionera preduzetnika, a koji je dobio pomoć države po oba osnova. A on nije jedini, pokazuju interesovanja po društvenim mrežama za ovaj problem, koji bi potencijalno mogao da bude papreno skup.

Dug do danas 47.000 dinara

Inače, kamata na poreski dug nije mala (iznosi 11 odsto na godišnjem nivou) i na tri polovine minimalca od po 15.450 dinara, od aprila do danas, ukupna dug bi narastao na više od 47.000 dinara. Naravno, pošto se radi o preduzetnicima, kojih je velik broj, može se ići i na to da država neće moći ili hteti da proveri baš sve, da li su penzioneri i slično, ali to je uvek rizično.

Naš sagovornik Milojko R. je pomoć za penzionere, a to je u poslednjem paketu državnih mera pomoći dosad bilo dva puta po 30 evra (i još 50 evra će biti na jesen), dobio po automatizmu. Kao i ostali penzioneri, za ovu pomoć se nije prijavljivao već ju je država, odnosno Trezor pri Ministarstvu finansija, uplaćivala direktno.

Kao preduzetnik Milojko se prijavio za pomoć privredi, odnosno za tri puta po pola minimalca (za mart, april i maj, isplaćene u aprilu, maju i junu), i tu pomoć dobio.

Međutim, kasnije je saznao da je taj deo pomoći sporan, da nije legalan i da nije imao pravo na pomoć za preduzetnike jer je penzioner. Milojko kaže za 24sedam da nije dobio nijedan zvaničan dokument (opomenu i slično, da tu pomoć mora da vrati. Iako su novinari 24sedam odgovor na to pitanje potražili od zvaničnih institucija, nismo ga dobili ni u Ministarstvu finansija, ni u Poreskoj upravi.

Prema nezvaničnoj informaciji iz Ministarstva finansija, penzioneri ne mogu da dobiju pomoć za preduzetnike. A ko je tu “pogrešio“, država koja je novac dala ili penzioner-preduzetnik koji je dobijeni novac uzeo, za sada nije jasno. Zvanične odgovore iz Ministarstva finasnija i Poreske uprave Srbije nismo dobili.

Šta kaže Uredba

U “Uredbi o utvrđivanju Programa direktnih davanja iz budžeta Republike Srbije privrednim subjektima u privatnom sektoru u cilju ublažavanja ekonomskih posledica prouzrokovanih epidemijom bolesti kovid 19 izazvane virusom SARS-CoV-2“ (“Službeni glasnik RS”, br. 11/2021) penzioneri se pominju samo u delu gde se uvećava broj zaposlenih kod preduzetnika.

Bolje da se okrene pecanju: Prevoznik “u godinama”. Foto: Profimedia

– Broj zaposlenih kod preduzetnika, paušalca, poljoprivrednika i preduzetnika drugog lica uvećava se za jedan, osim u slučaju kada preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik ili preduzetnik drugo lice imaju istovremeno i status zaposlenog ili korisnika penzije – navodi se u Uredbi.

Iako ovde izgleda kao da preduzetnik koji radi sam, bez zaposlenih, ne može da dobije dva minimalca (odnosno polovine) za sebe kao preduzetnika i zaposlenog, što je i logično, izgleda da Poreska uprava i Ministarstvo finansija to tumače kao da niko ko je preduzetnik, a istovremeno i penzioner nema uopšte pravo na dobijanje preduzetničke pomoći.

To što ta dva osnova ne bi trebalo da imaju veze, jer čovek jeste penzioner, tj. plaćao je poreze i doprinose kroz radni vek i sada mu se država odužila preko pomoći u vreme kovid krize, kao što jeste i preduzetnik koji (dodatno) sada državi plaća poreze i doprinose.

Beogradski advokat i sudski finansijski veštak, Ivan Raonić, kaže za 24sedam da, u načelu, svako ko je pogrešno dobio novac od države mora da joj ga vrati i to uz kamatu.

– Ali, takođe, svako ko misli da nije učinio ništa pogrešno i da ga je država oštetila može da ide na sud. Ali ko se za pare juri s državom, nek se spremi na dugu borbu – napominje Raonić.

Pročitajte još

A ukoliko isterivanje pravde s državom nije opcija, možda je bolje pare vratiti što pre jer, u Uredbi dalje stoji da “privredni subjekti koji izgube pravo na direktna davanja propisana Programom dužni su da izvrše povraćaj direktnih davanja sa kamatom obračunatom po stopi po kojoj se vrši obračun kamate za kašnjenje u isplati poreskih obaveza, počev od dana kada su im isplaćena pojedinačna direktna davanja, najkasnije u roku od pet dana od dana prestanka prava na korišćenje direktnih davanja“.

U Uredbi je data i instrukcija da se povraćaj direktnih davanja iz prethodnog stava obavlja na račun za isplatu direktnih davanja otvoren za tu namenu kod Ministarstva finansija – Uprave za trezor.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike