Za bolju infrastrukturu Zapadnog Balkana još 77,6 miliona evra grantova od EBRD i EU

14.12.2020

16:08

0

Novim sredstvima biće podržana i izgradnja ključne deonice puta na KiM između Prištine i prelaza Merdare

Za bolju infrastrukturu Zapadnog Balkana još 77,6 miliona evra grantova od EBRD i EU
Copyright Tanjug/ Sava Radovanović

Podrška Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske unije poboljšanju vitalne infrastrukture na Zapadnom Balkanu biće povećana za dodatnih 77,6 miliona evra sredstvima bilateralnih donatora.

Novac i za obilaznicu oko Tirane

Kako se navodi u saopštenju EBRD-a dostavljenom Tanjugu, donatori pridružuju svoje resurse Investicionom okviru za Zapadni Balkan (WBIF), i odobrili su 77,6 miliona evra grantova za investicije i tehničku saradnju za projekte koje EBRD sa svoje strane podržava sa dodatnih 204 miliona evra finansiranja.

Novim sredstvima EU biće podržana izgradnja ključne deonice puta na KiM između Prištine i prelaza Merdare, koja je deo tzv. Autoputa mira. Očekuje se da će razvoj ove infrastrukture poboljšati regionalnu trgovinu i omogućiti tešnju povezanost sa vitalnim izvoznim tržištima, posebno sa zemljama EU.

To je najkraća transportna ruta u regionu od luke Drač u Albaniji ka jugoistočnoj i centralnoj Evropi, kao i ka Crnom moru.

Najkraća transportna ruta u regionu vodi od luke Drač u Albaniji ka jugoistočnoj i centralnoj Evropi; Pixabay/LediK

Bespovratna sredstva EU za investicije, kao i finansiranje EBRD-a, koristiće se i za obilaznicu oko Tirane, za deonicu Mediteranskog koridora dugu 21,5 km. Ta obilaznica će, kako se navodi, obezbediti ključnu vezu između dve putne arterije: jedne koja vodi od Trsta do Kalamate u Grčkoj i druge koja povezuje albanske regije i Severnu Makedoniju sa lukom Drač.

Podrška i za zelenu infrastrukturu

Pored toga, bilateralni donatori su odobrili sredstva za dva vitalna opštinska projekta za vodu. Prvi se odnosi na poboljšanje vodo-snabdevanja i mrežu u i oko grada Visokog u BiH, a drugi na nadogradnju lokalnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Mitrovici, na KiM.

Žužana Hargitai, direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan, kaže da je ovo veliki korak napred ka izgradnji pouzdane i zelene infrastrukture širom regiona.

– Ponosni smo što smo glavni partner WBIF-a i što možemo da pojačamo razvojni uticaj na terenu. Naš fokus je sada na ubrzanju početka implementacije projekata – dodala je Hargitai, prema saopštenju EBRD-a.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike