Spajaju se Direktna banka i Eurobank Srbija

02.07.2021

12:15

0

Grčka Eurobanka i srpska Direktna banka najavile sporazum o spajanju poslovanja u Srbiji

Spajaju se Direktna banka i Eurobank Srbija
Copyright Pixabay

Nakon spajanja, odnosno prisajedinjenja srpske banke grčkoj, objedinjena banka će imati ukupnu aktivu od preko dve milijarde evra. Sa tržišnim učešćem većim od 6,5 posto, biće sedma najveća banka u Srbiji.

Nakon okončanja transakcije, Eurobank će kontrolisati oko 70 posto objedinjene banke, dok će akcionari Direktne imati vlasništvo nad preostalih 30 procenata.

Formalno okončanje procesa spajanja Eurobanke i Direktne banke očekuje se u poslednjem kvartalu 2021. godine nakon dobijanja neophodnih odobrenja NBS.

Nastavlja se širenje

– Drago nam je što smo postigli dogovor sa većinskim vlasnicima Direktne banke o spajanju i formiranju mnogo jače, veće i dinamičnije domaće finansijske institucije – rekao je zamenik generalnog direktora Eurobanke grupa, Stavros Joanu.

Ta transakcija, prema njegovim rečima, odražava strategiju daljeg proširenja međunarodnih aktivnosti i stvaranja dodatne vrednosti za akcionare kroz ciljane akvizicije, spajanja ili zajednička ulaganja.

Formalno okončanje procesa spajanja Eurobanke i Direktne banke očekuje se u poslednjem kvartalu 2021. godine nakon dobijanja neophodnih odobrenja nadležnih regulatornih i nadzornih tela.

Eutrobanka EFG je 2006 godine došla u Srbiju kupovinom „Nacionalne štedionice Banke“ a Direktna Banka je nastala kupovinom KBM banke 2016. i preuzimanjem banaka Findomestic BNP Paribas i Pireus banke ad Beograd č2017. Godine.

Pročitajte još:

Vlasnici su biznismeni Andrej Jovanović i Bojan Milovanović, u javnosti prepoznatljivi kao nekadašnji vlasnici proizvođača čipsa i grickalica „Marbo produkt“ (kupio je „Pepsi“ 2008.) ali i kao vlasnici poljoprivrednog dobro „Maglić“, fabrika „Ikarus“ i preduzeće za liftove „David Pajić Daka“, a u saradnji sa investicionim fondom „Mid Europa Partners“ i „Imleka“, „Bambija“ i „Knjaz Miloša“ (sada holding „Moji Brendovi“).

Rade i u zdravstvenom sektoru, jedna su od osnivača „Medigrupe“ 2012. godine a od 2014. započinju rad na razvoju velikih građevinskih projekata kao što je arhitektonsko strukturalni kompleks „A Blok”, najveći stambeno – poslovni projekat u Beogradu, piše na vebsajtu Direktne banke.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike