EU odlaže plan o novom nametu za digitalne usluge: Globalni porez pao u vodu?

12.07.2021

13:50

0

Do promene odluke, kako prenosi Rojters, dolazi nakon intenzivnog pritiska američke administracije

EU odlaže plan o novom nametu za digitalne usluge: Globalni porez pao u vodu?
Copyright Profimedia

Evropska komisija će odložiti dostavljanje plana o uvođenju novog nameta na digitalne usluge, koje je bilo najavljeno za kraj jula, izjavio je danas portparol EK Danijel Feri.

Do promene odluke, kako prenosi Rojters, dolazi nakon intenzivnog pritiska američke administracije, ali su i pojedini evropski zvaničnici doveli u pitanje svrsishodnost planiranog poreza EK nakon što su predstavnici 20 najvećih svetskih ekonomija postigli u subotu dogovor o globalnoj reformi korporativnog poreza.

Američka administracija je uznemirena zbog inicijative EU i traži da se postojeći nacionalni porezi na digitalne usluge ukinu u okviru globalne revizije prekograničnog oporezivanja preduzeća.

– Odlučili smo da obustavimo aktivnosti koje se odnose na naš novi digitalni namet kao dodatni izvor prihoda EU – rekao je Feri na konferenciji za novinare u Briselu.

Dodao je da će EU ponovo proceniti situaciju na jesen.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Ðentiloni je u subotu, na pitanje novinara da li će možda plan o novoj naknadi na digitalne usluge biti odložen, odgovorio da je prioritet EU sprovođenje sporazuma G20.

Detalji budućeg sporazuma o globalnom korporativnom minimalnom porezu moraju da budu usaglašeni do oktobra ove godine, kako bi mogli da ga ratifikuju nacionalni parlamenti preko 130 zemalja koje su ga podržale.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen sastala se u poslednjih nekoliko dana sa najvišim zvaničnicima EU, a danas i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Briselu. Uoči današnjeg sastanka, jedan izvor blizak EU, rekao je da je njen prioritet da eliminiše opasnost od novog digitalnog nameta EU.

Pročitajte još

Sjedinjene Države takođe strahuju da bi taj namet EU, u slučaju da bude predložen u julu, mogao da potkopa globalni sporazum i zakomplikuje njegovo odobravanje u američkom Kongresu.

EU već godinama pokušava da uvede sopstveni digitalni porez i planirala je da taj predlog dostavi evroparlamentarcima krajem ovog meseca, s ciljem da obezbedi dodatni prihod za finansiranje svog ogromnog programa za ekonomski oporavak od pandemije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike