Mali: Poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije dobra vest za naše građane!

06.04.2024

08:30

0

Ovo je još jedna velika potvrda ispravnosti ekonomske politike koju vodimo prethodnih godina - rekao je ministar

Mali: Poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije dobra vest za naše građane!
Copyright FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs

Podizanje kreditnog rejtinga Srbije sa neutralnog na pozitivni izgled od agencije Standard and Poor's (S&P) je, prema oceni ministra finansija Siniše Malog, dobra vest za građane Srbije jer, kako je rekao, svako podizanje kreditnog rejtinga znači bolje uslove finansiranja, rast BDP-a i stvaranje prostora za dalje povećanje plata i penzija.

Mali je rekao da Srbiju sada deli samo mali korak od punog kreditnog rejtinga, čije dostizanje je jedan od najvažnijih ciljeva kada je reč o našim finansijama.

- Ovo je još jedna velika potvrda ispravnosti ekonomske politike koju vodimo prethodnih godina, kao i planova i projekcija koje imamo za budućnost. Mi ovim ulazimo u klub onih onih zemalja koje na potpuno drugačiji način gledaju svoju perspektivu i budućnost - rekao je ministar.

Dodao je da se Vlada Srbije drži projekta Srbija 2027. i da je cilj da prosečna plata u Srbiji 2027. godine bude 1.400 evra, prosečna penzija i minimalna zarada po 650 evra, kao i da se završi ceo investicioni ciklus kada je reč o novim auto-putevima, brzim prugama, novim školama, bolnicama i svim onim što popravlja životni standard građana Srbije i poboljšava kvalitet njihovog života.

Mali je kao posebno važno istakao to što već u prva dva meseca Srbija ima rast ekonomije koji prevazilazi projektovani rast ove godine od 3,5 odsto.

- Još jedan podatak je veoma bitan, a to je fleš procena prema kojoj je u februaru mesecu naša privreda rasla po stopi od 5,9 odsto. Tu prednjači i industrija, prehrambena i prerađivačka - rekao je Mali.

Ocenio je da ovi podaci, kao i podizanje kreditnog rejtinga, pokazuju da su temelji koji su postavljeni nakon fiskalne konsolidacije, postavljeni na pravi način.

- Oni pokazuju svoje rezultate uprkos koroni, energetskoj krizi, konfliktima, odnosno teškoj globalnoj situaciji, pa Srbija pobeđuje u ekonomiji i sada imamo priliku da od tri najveće kreditne rejting agencije dobijemo tu potvrdu - naglasio je Mali.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike