Kolika vam plata treba da biste postali VIP klijent banke

28.07.2021

18:30 >> 18:07

0

Kako se postaje povlašćen klijent banke u Srbiji i koje sve povlastice imaju takvi građani

Kolika vam plata treba da biste postali VIP klijent banke
Copyright Pixabay

Iako nerado zvanično pričaju o tome ko i po kojim kriterijuma može ući u kategoriju VIP klijenata, pa tako imati i značajne beneficije, bankari navode da je tu ključan iznos mesečnih primanja. A kod većine banaka u Srbiji ta magična granica, koju kad pređete za banku postajete “veoma važna osoba“, najčešće iznosi 120.000 dinara, odnosno 1.000 evra, saznaje 24sedam.

Kako ističu bankari sa kojima smo razgovarali, plata je jedini kriterijum po kom se neko automatski svrstava u kategoriju VIP klijenata, a takvih je i u našoj zemlji na desetine hiljada.

Pročitajte još

Građani koji imaju takvu privilegiju, od banke mogu da očekuju razne kartice sa popustima, za lekarske preglede, kupovinu robe ili putovanja, besplatno putno i životno osiguranje, ličnog bankara, pa čak i niže kamate na kredite…

Zanimljivo je da do statusa VIP klijenta može da se dođe i na drugi način, čak iako je iznos plate manji od 120.000 dinara. Naime, zamena za ulazak u VIP kategoriju može biti i depozit, doduše pozamašan. Dovoljno je da klijent položi određenu sumu novca, a u jednoj od vodećih banaka na srpskom tržištu navode da je to minimum 10.000 evra.

I štednja se računa

U drugoj banci su naglasili da je dovoljno da klijent ima na računu sredstva koja iznose najmanje 30.000 evra, dok pojedine banke uzimaju u obzir i štednju.

– Za klijente koji već imaju oročenu štednju primenjuje se samo taj kriterijum. Tako da minimalni ukupni iznos štednih proizvoda treba da bude veći od 20.000 evra da bismo ga smatrali VIP klijentom – navode u jednoj od banaka.

Profimedia

Većina bankara ističe da osim plate ili depozita i štednje, druge faktore ne uzimaju u obzir. Tako se dešava i apsurd sa klijentima koji nemaju stalan posao, odnosno angažovani su po ugovoru, najčešće na godinu dana, iako su im plate po nekoliko hiljada evra. Takvi klijenti su za banku “nevidljivi“.

– Već pet godina radim za veliku stranu finansijsku kuću na poziciji menadžera. Svake godine mi obnavljaju ugovor. Moja mesečna primanja prelaze 3.000 evra, i taj novac regularno svakog meseca leže na moj račun u banci. Ipak, za njih ja nisam VIP klijent, nemam nikakve povlastice, pa čak ne mogu da dobijem ni kreditnu karticu, što je neverovatno – kaže Miloš N. iz Beograda.

Čim legne prva plata…

Takođe, kako dodaje, svojevremeno zbog takvog radnog statusa nije mogao da dobije ni stambeni kredit.

Pixabay

– Moj posao je godinama stabilan, uredno plaćam sve račune i izmirujem obaveze, nemam dana kašnjenja u tome. Ali, to za banku očigledno nije dovoljno. Samo gledaju da ti na papiru stoji da imaš posao “za stalno“ – naglašava Miloš.

Pročitajte još

S druge strane, dešava se i da klijent sa ogromnom mesečnom zaradom, ali nakon samo mesec dana “stalnog“ posla (ugovor o radu na neodređeno vreme), odmah bude proglašen za VIP klijenta, pa čak i da mu nude brojne beneficije.

Takva situacija zadesila je Slavicu Mirić (39) iz Beograda koja je nakon šest meseci provedenih na birou dobila posao menadžera u jednoj stranoj kompaniji.

– Čim mi je legla prva plata od 170.000 dinara pozvali su me iz banke i rekli da sam od sada VIP klijent – navodi Slavica.

Uslovi za VIP klijente:

– Plata 120.000 dinara
– Depozit u banci od najmanje 10.000 evra
– Iznos na računu od minimum 30.000 evra
– Štednja u banci od 20.000 evra ili više
*samo jedan od navedenih uslova je dovoljan

 

Povlastice za VIP klijente:

– Lični bankar
– Nema čekanja u redu
– Kartice sa popustima na lekarske preglede, kupovinu robe, putovanja…
– Niže kamate na kredite
– Besplatno putno i životno osiguranje

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike