Crnogorcima na hranu ode 650 evra

01.04.2024

11:48

0

Autor: R.B.

Sindikalna potrošačka korpa (SPK) u Crnoj Gori za period januar-mart je tri odsto skulja nego poslednjeg kvartala 2023.

Crnogorcima na hranu ode 650 evra
Ilustracija - Copyright Profimedia

Za prva tri meseca ove godine prosečna četvročlana porodica u Crnoj Gori potrošila je na proizvode iz potrošačke korpe 1.900 evra, što je 50 evra ili 3% više nego što je bilo poslednjeg kvartala prošle godine, utvrdio je Centar za edukaciju, informisanje i sindikalna istraživanja (CEISI).

Kada sed pogleda mesečni iznos, on je za 25 evra veći samo kod hrane, nego što je bio u prethodnom kvartalu.

Kako je saopšteno iz Unije slobodnih sindikata, rast cena je zabeležen u okviru sindikalne potrošačke korpe u četiri od 10 kategorija troškova. Prehrambeni proizvodi su skuplji 4,31%, trošak tekućeg održavanja domaćinstva 5%, troškovi stanovanja i komunalija 6,82%, i troškovi nabavke proizvoda za ličnu higijenu i negu zdravlja 3,85%.

Prema prikupljenim cenama iz tri najveća trgovinska lanca u Crnoj Gori za 135 namirnica, koje ulaze u sastav kategorije troškova prehrambenih proizvoda utvrđeno je da izdatak za prehrambene proizvode u iznosi 605 evra. Prosečna neto plata u decembru, za koji postoji zvanični poslednji podatak, je 814 evra.

Ovo je, navodi se,iznos koji je potreban četvoročlanoj porodici da zadovolji potrebe za hranom i pićem na mesečnom nivou, odnosno da obezbedi adekvatan unos kalorija za sva četiri člana domaćinstva koji imaju umerenu fizičku aktivnost na dnevnom nivou i u poređenju sa prethodnim kvartalom, iznos je povećan za 25 evra.

Prema podacima, Unije, proizvodi koje domaćinstvo nabavlja u okviru svog tekućeg održavanja poskupeli su za pet evra pa u ukupnom iznosu za ovaj kvartal čine izdatak od 105 evra na mesečnom nivou.

Isto je i u kategoriji troškova nabavke proizvoda za ličnu higijenu i negu zdravlja u okviru koje je evidentirano povećanje od takođe pet evra na mesečnom nivou, pa tako ova kategorija troškova iznosi 135 evra.

„Rast navedenih troškova rezultat je ukidanja akcije Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma 'STOP INFLACIJI 100+' koja je imala za cilj ublažavanje inflacije i zaštitu građana od poskupljenja. Kako je pomenuta akcija prestala da važi 1. januara 2024. godine, došlo je do povećanja navedenih kategorija troškova SPK-a, s obzirom na to da isti datum označava i početak referentnog perioda za računanje nove SPK, odnosno SPK za I kvartal ove godine“,. navodi se u saopštenju, preneo je portal RTCG.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike