Podstiču natalitet: Ova kompanija zaposlenima plaća 70.000 evra za dobijeno dete

25.02.2024

18:21

0

Kompanija je već isplatila ukupno 4,8 miliona evra u paušalnom iznosu zaposlenima koji su rodili decu od 2021. godine

Podstiču natalitet: Ova kompanija zaposlenima plaća 70.000 evra za dobijeno dete
Copyright Profimedia

Korejska građevinska kompanija plaća svojim radnicima skoro 70.000 evra svaki put kada dobiju bebu u nadi da će to pomoći u rešavanju problema niske stope nataliteta u zemlji.

Kompanija je već isplatila ukupno 4,8 miliona evra u paušalnom iznosu zaposlenima koji su rodili decu od 2021. godine, uključujući dve porodice sa dvoje dece koje su dobile po 138.000 evra na novogodišnjem sastanku osoblja ranije ovog meseca.

- Ako se trenutno stanje niske stope nataliteta nastavi, suočićemo se sa nacionalnom egzistencijalnom krizom kao što je pad radne snage i nedostatak odbrambenog ljudstva neophodnog za nacionalnu bezbednost - rekao je Joong-keun Lee, osnivač Booioung Group, na sastanku osoblja prema na saopštenje za javnost.

Profimedia
 

Južna Koreja ima najnižu stopu fertiliteta na svetu od oko 0,7 rođenih po plodnoj ženi, prema Institutu za budućnost Korejskog poluostrva.

Stručnjaci kažu da razlozi uključuju promenu pogleda na porodicu, visoko konkurentno društvo, visoke troškove podizanja dece i nisku uključenost muškaraca u brigu o deci.

- Jednostavno rečeno, najveći faktor je to što je teško planirati budućnost, što je neophodno ako želite decu, jer je život sada toliko izazovan i konkurentan, a budućnost sa decom im se ne čini toliko relevantnom - reka je Insil Ji, predsednik Instituta za budućnost Korejskog poluostrva i bivši korejski komesar za statistik  za Euronews Next.

Stručnjaci predviđaju da će sve više kompanija pokretati ovakve inicijative.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews Next

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike