Povećane i dnevnice: Za put po Srbiji naknada 1.000 dinara dnevno

04.01.2024

13:39

0

Autor: G.M.Š.

Vlada prihvatila zahtev sindikata i povećala službene dnevnice šest puta

Povećane i dnevnice: Za put po Srbiji naknada 1.000 dinara dnevno
Ilustracija - Copyright Profimedia

Dnevnice za službeno putovanje ubuduće će umesto 150 dinara biti 1.000, odlučila je Vlada Srbije i tako donela u novoj Uredbi o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika.

Ove „cene“ formalno važe samo za državne službenike ali ih primenjuje i većina privatnih firmi kroz svoj interni akt.

Uredba je doneta 28. decembra a počinje da važi osam dana od datuma objavljivanja u „Službenom glasniku RS“, javlja vebsajt sindikata „Nezavisnost“ koji je i pokrenuo inicijativu za povećanje još 6. februara 2023. godine na sednici Socijalno-ekonomskog saveta.

U inicijativi UGS "Nezavisnost" ukazano je tada na sve veće podele u društvu i neophodnost donošenja propisa kojima bi se popravila primanja zaposlenih. Pri podnošenju inicijative sindikat nije predlagao konkretan iznos povećanja ali je predočio stav da je 150 dinara ispod svakog dostojanstva a od resornog ministarstva je zatraženo da uradi kalkulaciju i predloži iznos povećanja.

– Dobro je da je do povećanja došlo iako smo čekali skoro deset meseci da se donese odluka i u nekoliko navrata podsećali Vladu na našu inicijativu. Ovo je sada bolja pozicija za dalje pregovore i prilika da još jednom ukažemo na potrebu poboljšanja materijalnog položaja državnih službenika i nameštenika – izjavila je danas predsednica UGS "Nezavisnost" Čedanka Andrić.

Još daleko od stare dnevnice

Dosadašnji iznos propisan je „davne“ 2015. godine, kada su dnevnice za službena putovanja u zemlji smanjenje sa 2.556 na 150 dinara.

To je praktično značilo da su zaposleni u državnoj upravi i javnim preduzećima, od tada do danas, iz svog džepa plaćali najveći deo troškova, pre svega ishrane tokom boravka na službenom putu. Stručnjaci su ukazivali da je drastično smanjenje dnevnice umnogome destimulisalo "rad na terenu" i smanjilo efikasnost državnih službenika i nameštenika, napominju iz „Nezavisnosti“.

Što se tiče dnevnica za inostranstvo, one su ostale iste i razlikuju se ne samo po zemljama već i po gradovima u pojedinim zemljama. Najmanje su one za put manja mesta u Sudanu, Azerbejdžanu ili na Madagaskaru, po petnaestak dolara a najveće za Tokio u Japanu i celu Švajcarsku, 149 dolara odnosno 139 franaka (163 dolara).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike