Da ne zavisite od EPS-a: Prava stvar za vikendicu, ali i porodičnu kuću

11.08.2021

05:33 >> 07:58

0

Za korišćenje energije Sunca u vikendici možda nećete dobiti subvenciju države ali je to potez koji će vam ili obezbediti blagodeti struje gde nema mreže

Da ne zavisite od EPS-a: Prava stvar za vikendicu, ali i porodičnu kuću
Copyright Pixabay

Električna struja koja ne košta puno, ili čak postaje besplatna u nekom trenutku, davnašnji je san između ostalog i svih onih koji poseduju vikendice ili kuće u kojima stalno žive, a koje nisu na elektromreži. Taj san je u teoriji ostvariv već decenijama, otkako su se pojavili solarni paneli malih dimenzija, a u nekoliko poslednjih godina i u praksi.

Takvi snovi se danas ostvaruju i u Srbiji, jer su solarni sistemi postali široko pristupačni zbog sve niže cene, koja se dobija zahvaljujući masovnoj proizvodnji.

Sve zavisi od želje vlasnika…

– Za sumu od nekoliko stotina evra, do nekoliko hiljada, možete da ugradite sistem koji će vam već za tri do pet godina davati besplatnu struju za sve ono šta ste naumili da koristite u vikendici, ili u kući u kojoj stalno živite a ne možete ili ne želite da koristite struju iz elektromreže – kaže za 24sedam Lazar Jošanov, suvlasnik “PetroSolar“, novosadske firme koja se bavi prodajom i instalacijom solarnih sistema.

Baterija najslabija karika

Naravno, ništa nije zaista besplatno, bar ne na dugi rok jer, ukazuje naš sagovornik, pored inicijalnog troška sistema treba računati i na troškove održavanja. Među njima su najveći oni za zamenu baterija, koje su najslabija karika sistema. Garancija na baterije je tri do pet godina, jedna od 100 amperčasa košta od 220 do 230 evra a na sistemima ih ima obično od dve do četiri. Za razliku od baterija, sami solarni paneli su dugotrajni, pa proizvođači garantuju da će davati 100 odsto deklarisanog barem 10 godina, a 80 odsto i duže od 25 godina.

Nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra izgleda kao prevelik raspon, ali on praktično zavisi od samih vlasnika i njihovih želja.

– Kada govorimo o solarnim sistemima napajanja strujom, baterijskim u ovom slučaju, ne znači nam mnogo sama kvadratura objekta za koji se ugrađuju. Neko ima u 40 kvadrata vikendice više potrošača, odnosno kućnih aparata, nego neko drugi u 200. Od toga da li želite da dobijete struju samo za osvetljenje, TV i pumpu za vodu iz bunara ili želite da vam radi i bojler, frižider, klima, brusilica ili električna kosilica… zavisi i koliki vam sistem treba. A s tim raste i cena – ističe Jošanov.

Pored broja i veličine pojedinačnih potrošača na konfigurisanje sistema utiče i to da li se u vikendici boravi samo po nekoliko dana leti ili se koristi i zimi.

Svoja struja za 600 do 6.000 evra

– Sa modernim solarnim sistemima sve može, pa i to da njima napajate svom potrebnom količinom struje kuću u kojoj stalno živite. Solarni paneli počnu da daju struju u određenoj količini, odnosno dopunjavaju prvo baterije, čim ima svetla. Sa sistemom od tri kilovata većina vikendaša će zadovoljiti svoje potrebe u nekoliko dana sedmično, a sa 10 ili 12 kilovata i one porodice koji u kući žive stalno, jer to je prosečena potrošnja kuče u Srbiji – navodi Jošanov.

Znači, ukoliko želite da na svojoj vikendici imate struje za rasvetu, TV, mali frižider, radio, laptop i mobilni telefon, možete proći sa 600 ili 700 evra inicijalnog troška.

Najbolje na kosi krov: Solarni paneli na kući, Ilustracija: Pixabay

Ukoliko želite malo više komfora, odnosno da imate struje i za rad pumpe za vodu i povremeni rad manjih kućnih aparata u periodu osunčanosti, cena prelazi 1.000 evra.

Granice praktično nema, jer sistem se može proširiti za sve što vam padne na pamet, ali već sa 5.000 ili 6.000 evra obezbeđuje se bezbrižna svakodnevna potrošnja bez štednje, za napajanje TV-a, frižidera, pumpe za vodu, usisivača, veš mašine, fena, računara, mikrotalasne rerne, manjeg bojlera 2,5 sata dnevno i ostalih malih kućnih aparata.

Pročitajte još

Upravljanje iz daljine

I mali sistemi sa baterijama obezbeđuju sigurnu rezervu od oko četiri dana rada “bez sunca“, a oni veći mogu da se kombinuju i sa vetrogeneratorom, ukoliko ste zainteresovani i za taj vid “besplatne energije“. Neki sistemi su toliko napredni da se mogu pratiti i podešavati sa daljine, preko interneta, tako da nema potrebe da, recimo, gasite frižider kada niste u vikendici.

– Sa cenama koje već neko vreme padaju, mali sistemi se isplate za tri do pet godina, a veliki za sedam, osam. Posle toga je godinama sva struja koju potrošite, praktično besplatna – kaže Jošanov.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike