Udruživanje Atinske i Beogradske berze: Srpske akcije „na izvol‘te“ Goldman Saksu i JP Morganu

11.08.2021

09:35

0

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da će udruživanje Beogradske berze (BELEX) i Atinske berze (ATHEX) omogućiti pristup velikim međunarodnim inv

Udruživanje Atinske i Beogradske berze: Srpske akcije „na izvol‘te“ Goldman Saksu i JP Morganu
Copyright Profimedia

– Ovo strateško partnerstvo omogućiće dalji razvoj Beogradske berze, a investitori, kako strani, tako i domaći, će joj lakše pristupati. Posebno raduje što će ovo partnerstvo omogućiti vidljivost i pristup Beogradskoj berzi velikim međunarodnim investicionim bankama, poput „Goldman Saks“, „JP Morgan“, „UBS“, Kredi Svis“, „Meril Linč“ i njihovim klijentima. Takođe, ono što je veoma važno jeste da će biti poboljšani tehnički i tehnološki kapaciteti Beogradske berze – rekao je ministar Mali.

Veza i sa Azijom

Pre ove „regionalne“ saradnje Beogradska berza je u martu potpisala Memorantum o razumevanju sa Šangajskom berzom.

Memorandumom je najavljeno uspostavljanje saradnje jedine srpske i jedne od dve kontinentalne kineske berze, inače četvrte u svetu po kapitalizaciji. Saradnja je planirana u oblastima istraživanja, razvoja proizvoda, razmene iskustava i primera dobre prakse, informacija i kadrova,

Prema njegovim rečima, udruživanje dve berze je za Republiku Srbiju veoma bitno, s obzirom na to da je u toku izrada strategije razvoja tržišta kapitala.

Jedan od ključnih ciljeva razvoja tržišta kapitala u Srbiji jeste ubrzani rast BDP-a Srbije, jačanje domaće privrede i podizanje životnog standarda građana, kroz omogućavanje novih investicionih mogućnosti kako za domaće, tako i za strane kompanije, pojedince i institucionalne investitore.

– Ovo je samo nastavak uspešnog unapređivanja finansijskog sistema, kao i jačanje međunarodnog poverenja u ekonomiju Republike Srbije, što je prepoznato od strane međunarodnih finansijskih i poslovnih krugova.

Nastavićemo blisko da sarađujemo sa Beogradskom berzom, a sa novim partnerima stvoriće se efikasnije i pristupačnije tržište kapitala u Republici Srbiji, koje ima sve osnove za ubrzani rast – rekao je Siniša Mali.

Atinska berza je dobila saglasnost Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije za sticanje 10,24 odsto ukupnog broja akcija Beogradske berze. Istovremeno, Beogradska berza, kao organizator tržišta, donela je odluku o unapređenju svoje trgovačke platforme i prenosu trgovačkih aktivnosti na platformu Atinske berze, unapređujući na taj način likvidnost i raspon usluga zajedničke trgovačke platforme.

U narednoj fazi, Beogradska i Atinska berza će blisko sarađivati sa Ministarstvom finansija u pravcu dalje strategijskog razvoja srpskog tržišta kapitala, a kroz uvođenje novih proizvoda i usluga koji će obezbeđivati podršku protoku kapitala od investitora, domaćih i međunarodnih, ka izdavaocima listiranim na Beogradskoj berzi.

Pročitajte još:

Beogradska berza je jedini organizator tržišta hartija od vrednosti u Srbiji. Obezbeđuje efikasan i transparentan mehanizam listiranja za kompanije, a brokerskim kućama i investitorima nudi platformu za trgovanje hartijama od vrednosti. Pored toga, BELEX nudi usluge koje uključuju diseminaciju tržišnih podataka, razvoj i kreiranje indeksa i edukativne treninge.

Atinska berza kontinuirano učestvuje u finansijskom i poslovnom razvoju tržišta kapitala. ATHEX grupa je, takođe, deo ŠE inicijative i radi na izgradnji kapaciteta kada su u pitanju problemi održivosti i promocija dugoročno održivog investiranja na tržištu kapitala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike